Cum să decodează un vin

Un VIN sau un număr de identificare al vehiculului este un șir unic de litere și numere atribuite fiecărui vehicul fabricat. Deși au fost în jur de 1954, acești pași vor funcționa cel mai bine pe vehiculele fabricate din 1981, când a fost creat un sistem standard internațional. VIN-urile vă pot spune când și unde a fost construită o mașină, modelul de motor sau transmisie la care a fost livrat și alte informații utile. De asemenea, puteți utiliza un serviciu de căutare VIN pentru a verifica dacă acea mașină exactă a fost implicată în rapoartele de accidente. Citiți mai departe pentru detalii, dacă sunteți curios ce înseamnă fiecare număr și literă sau doriți doar o modalitate ușoară de a obține informații despre mașina dvs.

Cap 1
Localizarea vin-ului și decodificarea acestuia este ușor

 1. Găsiți VIN-ul pe mașina dvs. pentru a porni procesul de decodificare.
  1
  Găsiți VIN-ul pe mașina dvs. pentru a porni procesul de decodificare. Va trebui să găsiți un număr de serie lung, de obicei 17 cifre, marcat undeva pe mașina sau camionul dumneavoastră. Poate fi într-una din mai multe locații. Puteți citi articolul eduCum cu privire la modul de găsire a numărului de identificare al vehiculului sau puteți consulta locațiile comune enumerate mai jos. [1] Uitați-vă la linia de la capătul parbrizului de pe partea șoferului pentru o placă mică. Căutați un autocolant pe ușa șoferului. Un VIN poate fi găsit și în partea din față a blocului motor, ușor vizibil odată ce deschideți capota. La majoritatea vehiculelor mai noi, unele părți ale corpului, cum ar fi blaturile și capotoarele, au de asemenea VIN-ul pe ele pentru identificarea și potrivirea părților componente ale vehiculului. Deschideți ușa de pe partea șoferului și priviți unde ar fi localizată oglinda laterală dacă ușa era închisă. Vehiculele mai vechi pot avea VIN-uri găsite în altă parte, cum ar fi pe coloana de direcție, suportul suportului radiatorului sau pe arcul interior al roții din stânga.
 2. Găsiți rapid informații detaliate introducând întregul VIN online.
  2
  Găsiți rapid informații detaliate introducând întregul VIN online. Puteți găsi site-uri web care pot decoda în mod automat VIN-ul majorității producătorilor. Încercați VIN Decoder.net dacă căutați informații detaliate, accesibile rapid. Puteți încerca să găsiți o căutare VIN pe site-ul producătorului mașinii dvs., dar nu este garantat că aveți unul. Dacă vehiculul dvs. a fost fabricat înainte de 1980, ar putea să aibă un VIN non-standard. Dacă site-urile de căutare gratuită nu funcționează, încercați un serviciu plătit, cum ar fi CARFAX, AutoCheck sau VinAudit. Acestea ar trebui să vă ofere câteva informații gratuite, dar o decodare VIN completă va costa bani.
 3. Utilizați un serviciu pentru a verifica dacă vehiculul dvs. are o istorie de daune.
  3
  Utilizați un serviciu pentru a verifica dacă vehiculul dvs. are o istorie de daune. Site-uri specializate VIN și servicii de căutare VIN există pentru a vedea dacă vehiculul dvs. a fost implicat într-un accident, incendiu sau altă situație dăunătoare. Nu puteți decoda aceste informații de la o VIN, deoarece VIN-ul unui vehicul nu se schimbă niciodată. Aceste servicii profită doar de faptul că poliția și alte organizații utilizează VIN unic pentru a descrie o mașină în rapoarte de accidente. În primul rând, încercați serviciul gratuit de pe site-ul Biroului Național de Asigurări de Criminalitate. Dacă nu puteți obține informații online gratuite, poate fi necesar să plătiți pentru un raport privind istoricul vehiculelor. Aceasta ar trebui inclusă în serviciile de raport VIN descrise anterior, cum ar fi VinAudit's.
 4. Utilizați celelalte metode pentru a le decoda singur.
  4
  Utilizați celelalte metode pentru a le decoda singur. Urmați metodele de mai jos dacă doriți să vă distrați decodificați-vă singur sau dacă vehiculul dvs. a fost produs de un producător neobișnuit care nu poate fi decodificat de un site web. Găsirea locului și a locului în care a fost făcut mașina ar trebui să fie ușoară, în timp ce celelalte metode pot face efort suplimentar. Aceste coduri sunt pe deplin standardizate în America de Nord. În altă parte a lumii, majoritatea producătorilor majori respectă aceleași standarde, dar pot folosi caracterele 9 și 10 în scopuri diferite. În America de Nord, al 9-lea trebuie folosit ca "cod de verificare" pentru a confirma faptul că VIN-ul este real, iar al zecelea trebuie să fie folosit pentru a indica anul în care a fost făcută mașina.

Cap 2
Aflând unde și când a fost făcut

 1. Utilizați primul caracter pentru a descoperi continentul de fabricație.
  1
  Utilizați primul caracter pentru a descoperi continentul de fabricație. Puteți trece imediat la pasul următor pentru a afla în ce țară este făcută, dar această informație de bază este ușor de verificat și de reținut. [2] Dacă primul caracter este A, B, C, D, E, F, G , sau H
 2. Utilizați primele două caractere pentru al restrânge la țară și producător.
  2
  Utilizați primele două caractere pentru al restrânge la țară și producător. Multe vehicule sunt fabricate într-o altă țară decât cea în care se află compania de producție. Comparați primele două caractere ale VIN cu o diagramă on-line ca aceasta, inclusiv primul cod "continent" descris mai sus și aflați unde un vehicul a fost într-adevăr făcut. [3] Acest lucru vă va spune și compania care a făcut mașina. Unele companii utilizează și a treia cifră pentru a indica divizia producătorului sau a companiei. Primele două cifre ar trebui să fie suficiente pentru a identifica țara și compania.
 3. Utilizați al zecelea caracter pentru a determina anul modelului.
  3
  Utilizați al zecelea caracter pentru a determina anul modelului. Această metodă va funcționa întotdeauna pentru mașinile din America de Nord și va lucra adesea pentru autoturisme din alte regiuni. Rețineți că acest lucru ar putea fi un an mai târziu decât mașina a fost făcută. Un model de anul 2008 înseamnă că mașina a fost realizată probabil în 2007 sau în 2008. A se vedea mai jos instrucțiunile de decodare: [4] Un al zecelea caracter care este A, B, C, D, E, F, G sau H indică anii 1980 - 1987 în ordine alfabetică sau anii 2010 - 2017. J, K, L, M și N sunt rezervate pentru anii modelului 1988 - 1992 sau 2018 - 2022. P înseamnă modelul anului este 1993 sau 2023. R, S și T înseamnă 1994 - 1996 sau 2024 - 2026. V, W, X și Y înseamnă 1997 - 2000 sau 2027 - 2030. 1 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9 indică anii 2001 - 2009 sau 2031 - 2039. Un VIN real nu conține niciodată literele I, O sau Q. Codul anului are restricții suplimentare, fără a utiliza niciodată numărul 0 sau literele U sau Z. Dacă nu sunteți sigur dacă mașina dvs. este nouă sau veche, verificați caracterul 7 al vehiculului. Dacă acesta este un număr, anul modelului vehiculului este mai devreme decât 2010. Dacă al 7-lea caracter este o literă, anul modelului este 2010 sau mai târziu (până în 2039).

Cap 3
Obținerea de informații suplimentare

 1. Achiziționați foaia de decodificare a companiei dvs. de automobile.
  1
  Achiziționați foaia de decodificare a companiei dvs. de automobile. Pentru toate informațiile suplimentare, precum modelul motorului sau instalația exactă de asamblare care a produs autovehiculul, va trebui să cunoașteți sistemul intern pe care îl folosește constructorul auto. Dacă nu cunoașteți producătorul mașinii, îl puteți căuta pe baza celui de-al doilea caracter. Căutați codul cel mai comun al producătorului online. Încercați să găsiți un serviciu de căutare VIN sau foile de decodificare VIN de pe site-ul producătorului mașinii dvs. În caz contrar, utilizați un motor de căutare pentru a căuta "foaie de decodificare VIN" + "(numele companiei)". Acest lucru poate fi dificil sau imposibil pentru unii producători. Contactați serviciul de asistență al companiei dacă au unul și întrebați despre decodificarea VIN specifică mașinilor lor. Adresați-vă unui magazin de servicii auto dacă puteți vedea diagramele lor de decodare. Lucrătorii de acolo folosesc diagramele pentru a îndruma reparațiile și ajustările pe care le fac. [5]
 2. Utilizați al treilea caracter pentru a determina tipul de vehicul sau divizia companiei.
  2
  Utilizați al treilea caracter pentru a determina tipul de vehicul sau divizia companiei. În funcție de producător, cel de-al treilea caracter al VIN-ului dvs. este utilizat fie pentru a restrânge locația spre o divizie a companiei, fie pentru a descrie tipul vehiculului. De cele mai multe ori, acest personaj înseamnă pur și simplu "mașină" sau "camion", sau oferă puține informații pe care codul de țară nu le face, de exemplu "realizat de Honda Canada".
 3. Utilizați caracterele 4 până la 8 pentru a decoda informații despre tipurile de componente.
  3
  Utilizați caracterele 4 până la 8 pentru a decoda informații despre tipurile de componente. Acestea constituie "Sistemul de descriere al vehiculului" sau VDS. Conform codurilor specifice ale companiei, acestea descriu tipurile de motor și de transmisie ale vehiculului, modelul exact și informații similare. Din punct de vedere tehnic, al 9-lea caracter este, de asemenea, considerat parte din secțiunea "VDS", dar este folosit pentru a confirma faptul că VIN este reală, nu pentru a descrie o componentă.
 4. Utilizați caracterul 11 ​​pentru a descoperi instalația exactă de asamblare.
  4
  Utilizați caracterul 11 ​​pentru a descoperi instalația exactă de asamblare. Dacă doriți să știți exact care fabrica a fost utilizată pentru a vă face mașina, al 11-lea vă va spune. La fel ca orice altceva în această secțiune, va trebui să găsiți sistemul companiei respective pentru a afla mai multe. Vedeți începutul acestei secțiuni pentru mai multe detalii despre cum să realizați acest lucru.
 5. Utilizați cifrele de la 12 la 17 pentru a găsi numărul de serie sau diverse informații.
  5
  Utilizați cifrele de la 12 la 17 pentru a găsi numărul de serie sau diverse informații. Fiecare producător poate decide cum să folosească acest spațiu pentru propriile scopuri [6]. Cel mai frecvent, acesta este un număr unic de 6 cifre care vă spune numărul de serie al vehiculului. Unii producători nu repetă niciodată numere de serie, în timp ce alții încep din nou la 000001 în fiecare an. Cifrele de la 10 la 17 sunt denumite secțiunea de identificare a vehiculelor.

Cap 4
Verificarea dacă un vin este real sau fals

 1. Utilizați un calculator VIN online pentru a confirma rapid că VIN-ul este real.
  1
  Utilizați un calculator VIN online pentru a confirma rapid că VIN-ul este real. Utilizați un motor de căutare pentru a găsi unul și introduceți VIN-ul complet. Nu uitați să utilizați litere mari. Urmați instrucțiunile de mai jos, dacă doriți să le calculați în schimb. De obicei, vânzătorii de mașini obișnuiți înlocuiesc autocolantele VIN pentru a ascunde istoricul pagubelor. Utilizarea unui calculator online poate confirma rapid dacă este un fals leneș, dar un criminal inteligent va folosi un autocolant real dintr-un model similar. Aici puteți compara VIN-ul în ușă cu VIN-ul de pe linia de bord sau de pe alte componente ale caroseriei pentru a vedea dacă componentele majore au fost înlocuite cu piese folosite sau componente necorespunzătoare, indicând epave sau reconstrucții.
 2. Înțelegeți scopul personajului 9.
  2
  Înțelegeți scopul personajului 9. Cel de-al 9-lea personaj este un "caracter de verificare" obligatoriu în America de Nord, dar este folosit în mod obișnuit și în alte părți ale lumii. Acest caracter poate fi folosit într-un calcul matematic pentru a determina dacă VIN-ul este fals și nu are alt scop. Notă
 3. Înlocuiți fiecare literă cu un număr în conformitate cu informațiile de mai jos.
  3
  Înlocuiți fiecare literă cu un număr în conformitate cu informațiile de mai jos. Primul pas implică înlocuirea fiecărei litere în VIN cu un număr care poate fi folosit într-un calcul. Utilizați următorul sistem și păstrați caracterele în aceeași ordine în care le înlocuiți. [7] De exemplu, dacă VIN începe AK6, ar trebui să rescrieți ca 126. A și J devin 1 B, K și S devin 2 C, L și T devin 3 D, M și U devin 4 E, N și V devine 5 F și W devine 6 G, P, iar X devine 7 H și Y devine 8 R și Z devin 9 Dacă există un I, O sau un Q în VIN, este fals. VIN-urile reale nu utilizează niciodată aceste scrisori, datorită cât de ușor este să le greșești pentru un număr. Puteți sări peste restul acestei metode, după cum știți deja că VIN-ul nu este real.
 4. Scrieți noul număr de 17 cifre.
  4
  Scrieți noul număr de 17 cifre. Lasă mult spațiu între fiecare cifră și sub numărul. Luați în considerare întoarcerea unei foi de hârtie în lateral, astfel încât să aveți camera să o scrieți într-o singură linie.
 5. Scrieți următoarea linie de numere dedesubt, un număr de sub fiecare cifră:
  5
  Scrieți următoarea linie de numere dedesubt, un număr de sub fiecare cifră: 8 7 6 5 4 3 2 10 0 9 8 7 6 5 4 3 2. Mențineți ordinea exactă menționată. Rețineți că "10" este un număr și ar trebui să meargă sub o singură cifră.
 6. Multiplicați fiecare coloană de numere.
  6
  Multiplicați fiecare coloană de numere. Fiecare cifră din rândul de sus va fi înmulțită cu numărul direct de sub ea. Scrieți rezultatele fiecărei probleme separat; nu le transforma într-un singur număr lung. Iată un exemplu: VIN (fals) cu litere transformate în numere așa cum este descris mai sus: 4 2 3 2 2 6 3 4 2 2 6 3 2 0 0 0 1 Seria numerelor care se înmulțește: 8 7 6 5 4 3 2 10 0 9 8 7 6 5 4 3 2 Înmulțiți 4 x 8 (primul număr din fiecare rând) pentru a obține 32. Multiple 2 x 7 (al doilea număr) pentru a obține 14. Continuați până când obțineți următoarele rezultate: 32; 14; 18; 10; 8; 18; 6; 40; 0; 18; 48; 21; 12; 0; 0; 0; 2.
 7. Adăugați fiecare număr în lista finală împreună.
  7
  Adăugați fiecare număr în lista finală împreună. Adăugați fiecare număr obținut din etapa de multiplicare pentru a obține un număr. Continuând exemplul de mai sus, obținem 32 + 14 + 18 + 10 + 8 + 18 + 6 + 40 + 0 + 18 + 48 + 21 + 12 + 0 + 0 + 2 + 247
 8. Împărțiți rezultatul cu 11 și notați restul.
  8
  Împărțiți rezultatul cu 11 și notați restul. Nu calculați această problemă de divizare până la punctul zecimal, numai la întregul număr. Puteți folosi un calculator, o divizie lungă sau o puteți lucra în cap. "Notă": Dacă restul este "10", scrieți în loc un "X". Folosind exemplul de mai sus, 247/11 = 22 restul 5. Notați 5
 9. Verificați a noua cifră a VIN original.
  9
  Verificați a noua cifră a VIN original. Dacă aceasta este aceeași cu restul pe care l-ați notat, VIN-ul este real. În caz contrar, VIN-ul este probabil fals. VIN este cu siguranță falsă în cazul în care mașina din care face parte a fost făcută în America de Nord după 1980. Rețineți că, dacă restul este de 10, cifra a 9-a a unui VIN real va fi "X", deoarece producătorul poate " t utilizați un număr de două cifre (10) ca număr de verificare. În exemplul nostru de mai sus, a cincea cifră a VIN original este 2, dar restul nostru este 5. Aceste numere nu sunt aceleași, deci VIN trebuie să fie fals.