Cum să analizați tendințele pieței

Investitorii folosesc mai multe metode pentru a analiza prețurile acțiunilor. Analiștii stocului aplică instrumente pentru a decide dacă ar trebui să cumpere sau să vândă un stoc, având în vedere prețul de piață curent. Analiza fundamentală analizează performanța financiară a companiei, în special profiturile firmei. Analiza tehnică, pe de altă parte, ia în considerare evoluția prețului stocului și volumul acțiunilor tranzacționate. Ambele tipuri de analize sunt folosite pentru a decide dacă să cumpere sau să vândă un stoc.

Cap 1
Utilizarea analizei fundamentale

 1. Utilizați conceptul de investiții valoroase pentru a lua decizii cu privire la stocuri.
  1
  Utilizați conceptul de investiții valoroase pentru a lua decizii cu privire la stocuri. Scopul investiției în valoare este de a cumpăra acțiuni la un preț mai mic decât valoarea reală a acestora. Valoarea investitorului se așteaptă să fie recompensată cu un preț sporit al acțiunilor, pe măsură ce principiile firmei se îmbunătățesc. [1] Analiza fundamentală ia în considerare performanța financiară a unei companii. Scopul acestei analize este de a găsi valoarea intrinsecă a companiei. Valoarea intrinsecă este valoarea reală a companiei. Această valoare se bazează pe capacitatea firmei de a genera profit și fluxuri de numerar. Spuneți, de exemplu, că societatea Acme a fost un stoc public tranzacționat timp de 20 de ani. În acea perioadă, au crescut vânzările cu o rată medie de 15% pe an. Din cauza vânzărilor în creștere și a deciziilor inteligente privind cheltuielile, profitul firmei a crescut cu o rată medie de 5% pe an. Performanța companiei Acme oferă valoare investitorilor în două moduri. În primul rând, creșterea profitului permite societății Acme să plătească o majorare a dividendelor acționarilor. În al doilea rând, Acme poate decide să păstreze unele dintre profituri și să utilizeze acești dolari pentru a-și dezvolta afacerea. Acestea sunt două componente de valoare intrinsecă. Investitorul fundamental consideră că rezultatele financiare vor fi în cele din urmă reflectate în prețul stocului.
 2. Analizați fluxurile de numerar actualizate ale companiei.
  2
  Analizați fluxurile de numerar actualizate ale companiei. Analiza fundamentală afirmă că valoarea reală a companiei este suma fluxurilor sale de numerar actualizate. Percepțiile investitorilor asupra unei afaceri influențează prețul acțiunilor. Cu toate acestea, analiza fundamentală afirmă că valoarea stocului ar trebui să se bazeze pe aceste fluxuri de numerar. [2] Câștigarea unui profit generează fluxuri de trezorerie într-o afacere. Odată ce compania colectează numerar din vânzări și plătește facturile, orice restul de numerar reprezintă profit. Fluxurile de numerar sunt actualizate în dolari din ziua de astăzi folosind valoarea în timp a banilor. Puteți afla mai multe despre acest calcul utilizând acest link: Nu efectuați calcule de bani în timp. Valoarea în timp a banilor presupune că fluxurile de trezorerie primite în anii viitori vor fi mai puțini, datorită inflației. Luați în considerare exemplul Acme. Să presupunem că profiturile firmelor vor crește cu o rată medie de 5% pe an pentru următorii 10 ani. De asemenea, presupuneți că rata inflației va fi de 3% pe an timp de 10 ani. Pentru a calcula valoarea curentă a fluxurilor de trezorerie, mai întâi calculați valoarea totală a profitului câștigat în fiecare an, utilizând rata de creștere de 5%. Apoi, veți reduce aceste profituri viitoare în dolari de astăzi. Ați folosi rata inflației de 3% pentru a reduce plățile în dolari de astăzi.
 3. Aplicați metoda fluxului de numerar actualizat pentru a analiza prețul unui stoc.
  3
  Aplicați metoda fluxului de numerar actualizat pentru a analiza prețul unui stoc. Viitoarele fluxuri de numerar generate de profiturile companiei sunt toate reduse cu ajutorul valorii în timp a banilor. Suma acestor fluxuri de trezorerie este valoarea reală a acțiunii. [3] Valoarea reală a acțiunii împărțită la numărul de acțiuni pe acțiuni deținute de investitori este egală cu valoarea reală pe acțiune. Calcularea unei valori per acțiune permite investitorului să compare valoarea reală a acțiunii cu prețul de piață actual. Dacă investitorii împing prețul de piață al acțiunilor sub valoarea reală, analizele fundamentale arată că stocul este subevaluat. Investitorii ar trebui să cumpere stocul subevaluat. Să presupunem că valoarea viitoare a câștigurilor companiei Acme este de 3.000.000 $. Acme are 300.000 de acțiuni comune deținute de investitori. Valoarea reală pe acțiune este (câștiguri de 3.000.000 $) / (300.000 acțiuni) = 10 $ pe acțiune. Dacă prețul de piață al acțiunilor se situează sub 10 USD pe acțiune, analiza fundamentală arată că prețul acțiunilor este subevaluat. Pe de altă parte, un preț de piață de peste 10 USD pe acțiune indică faptul că stocul este supraevaluat.

Cap 2
Aplicarea analizei tehnice

 1. Treceți peste metoda de analiză tehnică.
  1
  Treceți peste metoda de analiză tehnică. Analiza tehnică nu ia în considerare performanța financiară a unei companii. Profitul și fluxul de numerar al afacerii nu sunt luate în considerare în această analiză. [4] Analiza tehnică analizează statisticile care se referă la activitatea de piață a stocului. Analiza tehnică nu are scopul de a descoperi ce gândesc investitorii, dar ce fac prin analizarea achizițiilor și vânzărilor de valori mobiliare. Două statistici utilizate pe scară largă sunt schimbarea istorică a acțiunilor în prețul acțiunilor și volumul de tranzacționare al acțiunilor. Un analist tehnic consideră că tendințele istorice ale prețului unui stoc pot fi folosite pentru a prezice o schimbare viitoare a prețului acțiunilor. Volumul tranzacțiilor se referă la numărul de acțiuni ale unui stoc care este tranzacționat în fiecare zi. Analiștii tehnici consideră, de asemenea, că modificările volumului de tranzacționare pot fi folosite pentru a prezice o schimbare a prețului unui stoc.
 2. Utilizați o medie mobilă a prețului pentru a determina o tendință de piață.
  2
  Utilizați o medie mobilă a prețului pentru a determina o tendință de piață. Mediul de mișcare doar adaugă prețul unui stoc pentru o anumită perioadă și împarte totalul în funcție de numărul de zile de tranzacționare din perioada respectivă. Media mișcării este o statistică utilizată pentru a arăta o tendință a prețului unui anumit stoc. [5] Să presupunem, de exemplu, că adăugați prețurile în care acțiunile IBM tranzacționate pentru prima tranzacționare pe 10 zile din octombrie, apoi împărțiți total de 10. Prețul mediu este de 150 USD. Zilele de tranzacționare se referă la zilele lucrătoare în care piața de valori este deschisă. Apoi repetați calculul în fiecare zi de tranzacționare. În data de 11 octombrie, calculați media mobilă pentru 10 zile de tranzacționare anterioare - inclusiv a 11-a. Aruncați prima zi și adăugați a 11-a zi pentru a menține o medie de zece zile. Calculul mediei mobile în fiecare zi va fi puțin diferit. Spuneți-vă că analiza dvs. arată prețuri medii în mișcare de 150, 150,75 $ și 152 $. Analiza tehnică concluzionează că, în timp, tendința prețului acțiunilor crește încet. În cazul în care media mobilă începe să crească într-un ritm mai rapid, această modificare indică faptul că un investitor tehnic ar trebui să cumpere stocul. Pe de altă parte, în cazul în care media mobilă scade cu o rată mai mare, un investitor tehnic poate vinde acțiunile. Tendința este considerată defectă atunci când prețul acțiunilor încalcă linia mediei mobile.
 3. Cercetați prețul unui stoc utilizând volumul de tranzacționare.
  3
  Cercetați prețul unui stoc utilizând volumul de tranzacționare. Volumul tranzacțiilor se referă la numărul de acțiuni care se tranzacționează într-o anumită perioadă de timp (zi, săptămână, lună). [6] Rezultatele volumului tranzacțiilor sunt în general combinate cu alte tipuri de analize pentru a lua o decizie cu privire la cumpărarea sau vânzarea unui stoc. Să presupunem că acțiunile comune ale IBM tranzacționează în mod obișnuit 100.000 de acțiuni pe zi. În cazul în care numărul de acțiuni tranzacționate a crescut sau a scăzut drastic, aceasta poate fi o indicație a unei tendințe. Spune, de exemplu, că volumul tranzacțiilor a crescut la 150.000 de acțiuni pe zi. În același timp, media mobilă a stocului a început să crească brusc. Creșterile în ambii indicatori tehnici pot prezenta un semnal pentru a cumpăra stocul. Analiza tehnică arată că prețul acțiunilor se mișcă mai mult. Creșterea volumului cu o tendință ascendentă indică acumularea, în timp ce creșterea volumului cu tendință descendentă înseamnă lichidare. Majoritatea tehnicienilor consideră că mișcarea fără volum are o valoare mică. Dacă volumul tranzacțiilor a crescut, iar media mobilă a scăzut drastic, aceasta ar putea indica o tendință descendentă pentru stoc. Analistul tehnic poate concluziona că mai mulți oameni vând stocul, datorită creșterii volumului de tranzacționare și a scăderii prețurilor. Alți indicatori tehnici pe care tehnicienii îl consideră a stabili oportunitățile de cumpărare sau de vânzare includ interesul redus, nivelul de sprijin și rezistență. Scurta dobanda masoara numarul total de actiuni ale unui stoc care a fost vandut scurt fara a fi acoperit sau inchis. Un interes ridicat este un steag roșu [7]. Nivelurile de asistență și de rezistență se referă la nivelurile prețurilor dincolo de care prețul unui activ nu va merge într-o anumită direcție [8].