Cum să ne ocupăm de un copil care se teme de băi

Copiii de multe ori dezvoltă o teamă de băi, precum și o teamă de alte activități de zi cu zi. Acest lucru se datorează faptului că copilul dvs. va începe să dezvolte un sentiment de sine și o dorință de a se ocupa de viața proprie. Copiii care dezvoltă teama de scăldat dezvoltă în general teama din cauza unei conștientizări noi despre împrejurimile lor. Din fericire, există modalități prin care vă puteți ajuta copilul să depășească această teamă.

Cap 1
Ajutând copilul să depășească temerile legate de baie

 1. Determinați cauza temerilor copilului dumneavoastră.
  1
  Determinați cauza temerilor copilului dumneavoastră. Unele copii mici au o teamă și o anxietate adevărată despre timpul băii. Copilul dvs. nu va spune neapărat în mod necesar ce anume îl îngrijorează, deci trebuie să-i respectați acțiunile. Uneori cauza fricii este apa (este prea rece pentru ea? Sau prea fierbinte pentru ea?). Uneori este cada de baie (este și ea prea "îmbrăcată" sau prea aglomerată de jucării?). Alte ori este scurgerea în cada, pe care unii copii cred că este o mică gaură neagră care îi va înghiți în viață. Poate fi și întregul setat în timpul băii (este prea liniștit, sau prea zgomotos și grăbit?).
 2. Ajutați copilul să își depășească temerile legate de apă.
  2
  Ajutați copilul să își depășească temerile legate de apă. Odată ce ați dat seama ce este teama sau temerile sale, găsiți modalități creative de ao ajuta să își depășească teama (fricile). Pentru apă, o modalitate de a ajuta copilul să-și depășească temerile este să facă apa mai atrăgătoare. Adăugați o picătură de colorant alimentar pentru a face apa să pară magică sau pentru a alerga o baie plină de bule pentru copilul dumneavoastră. Dacă copilul se teme să intre într-o cada completă, încercați să puneți copilul în cada și apoi să umpleți cada cu apă. Lăsați-o să pornească robinetul de apă, astfel încât să simtă că poate controla situația.
 3. Faceți o baie împreună cu copilul.
  3
  Faceți o baie împreună cu copilul. Dacă copilul dvs. este înspăimântat de cada, ajutați-l să devină curat, luând o baie cu ea. Dacă te dai acolo să o sprijini în cada, te va ajuta să te simți în siguranță. Spune-i că a fi curat este important, de aceea mama / tata se va curata cu ea.
 4. Schimbați temperatura.
  4
  Schimbați temperatura. Dacă observați că copilul dvs. este frică de temperatura apei, încercați să vedeți dacă răspunde mai bine la o temperatură mai caldă sau mai rece a apei. Asigurați-vă că păstrați temperatura băii calde, astfel încât să nu se scufunde când se usucă.
 5. Indepartati scurgerea.
  5
  Indepartati scurgerea. Unii copii sunt îngroziți de scurgere; pentru a fi corect, este o gaură neagră înfricoșată sub apă. Încercați să explicați copilului dvs. că scurgerea este într-adevăr o mică gaură pentru a lua apă murdară, dar că scurgerea nu o va lua departe pentru că este curată. Arătați-i copilului că scurgerea nu o va suge, dând o jucărie peste scurgere. Indicați că, dacă jucăria nu poate fi aspirată prin scurgere, atunci cu siguranță nu poate fi scoasă din scurgere.

Cap 2
Pregătirea pentru timpul de baie

 1. Înțelegeți că timpul este totul.
  1
  Înțelegeți că timpul este totul. Cel mai probabil nu vei câștiga o bătălie cu un copil care se află la înălțimea de a se bucura de timpul ei de joc dacă începi să-i spui timpul de baie. În schimb, creați o rutină pentru copilul dvs., astfel încât să dezvolte o înțelegere a momentului când se va produce o baie. Urmați acest program și faceți o baie în același timp în fiecare zi. De exemplu, rutina copilului dvs. ar putea implica jocul în afară, mănâncă cina și apoi se face baie. Dacă ar fi să vă faceți baie copilul înainte de a mânca cina, va fi mai puțin înclinată să o facă pentru că va întrerupe programul regulat.
 2. Fiți conștienți de faptul că un comutator în rutine poate declanșa nefericirea copilului dumneavoastră în legătură cu necesitatea de a face o baie.
  2
  Fiți conștienți de faptul că un comutator în rutine poate declanșa nefericirea copilului dumneavoastră în legătură cu necesitatea de a face o baie. Odată ce ați creat o rutină pentru copilul dvs., încercați să rămâneți la el cât mai mult posibil. Copiii se bazează foarte mult pe rutine, ceea ce înseamnă că, dacă ceva nu se face în ordine, copilul dvs. este mai probabil să se simtă inconfortabil cu activitățile pe care trebuie să le facă, cum ar fi să facă o baie. Desigur, există zile în care o schimbare în rutină este inevitabilă. Ce să facem în aceste situații este discutat în pasul următor.
 3. Explicați schimbarea rutinei copilului dumneavoastră.
  3
  Explicați schimbarea rutinei copilului dumneavoastră. Dacă nu există nicio modalitate de a evita o modificare a programului, stați copilul în jos când este în cea mai bună stare posibilă. Să-i explici cu ușurință motivul pentru care programul se schimbă și ce se va întâmpla (adică trebuie să se ia o baie imediat după cină, astfel că există șansa ca ea să nu mai joace cu papusa după cină și înainte de a merge la pat). Cu toate acestea, ar trebui să reamintiți, de asemenea, că dacă se îmbăiește repede și nu se luptă, este posibil să existe timp să se joace cu păpușa înaintea patului.
 4. Stabiliți așteptări clare.
  4
  Stabiliți așteptări clare. Spune-i copilului tău că tu te aștepți ca ea să fie curată tot timpul și că pentru a fi curată trebuie să se îmbăieze. Explicarea așteptărilor față de copilul dvs. îi va ajuta să înțeleagă importanța perioadei de baie.
 5. Pregătește-te pentru baie.
  5
  Pregătește-te pentru baie. Pentru a face timpul în baie cât mai eficient posibil, pregătiți-l înainte de începerea băii. Curățați cada și așteptați copilul. Alte modalități de pregătire includ: Umpleți cada cu apă caldă, care este temperatura potrivită pentru copilul dvs. Aveți un prosop în apropiere, precum și bebelușul și spălarea corpului copilului dvs. și șamponul. Mențineți ultimele două elemente aflate în afara câmpului copilului. Așezați prosopul toddler-ului în apropiere, astfel încât să puteți fi gata să-l frecați când coboară din cada. Asigurați-vă că scutecele și pijamalele sau hainele de zi sunt setate și pregătite astfel încât să puteți ajuta-o să se îmbrace imediat. Așezați un covor pe care să-l puteți îngenunche lângă cada. Acest lucru vă va ajuta să vă răniți genunchii. WH.shared.addScrollLoadItem ( 'img_32056f6355')

Cap 3
În timpul perioadei de baie

 1. Păstrați băile scurte, dar plăcute.
  1
  Păstrați băile scurte, dar plăcute. Scopul dvs. este de a vă ajuta copilul să se îmbătureze și să se bucure de experiență, să nu o lase să se joace în timpul băii. Jocul este încorporat ca o modalitate de a face experiența plăcută, dar copilul dvs. trebuie să înțeleagă că nu este în baie să joace. Permiteți-i să se joace pentru puțin timp, dar asigurați-vă că înțelege că motivul pentru care se face baie este pentru că doriți să fie curată.
 2. Adăugați câteva jucării la cadă pentru a vă distrage copilul de temerile legate de baie.
  2
  Adăugați câteva jucării la cadă pentru a vă distrage copilul de temerile legate de baie. Adăugarea câtorva jucării în cada vă poate ajuta copilul să se simtă mai sigur și mai relaxat în timpul băii. Jucăriile vor distrage copilul în timp ce îl spălați. Unele idei de jucărie de baie includ: Un cauciuc ducky. Câteva litere și numere de cadă care se pot lipi de perete. Bilele care plutesc. Jucarii din plastic care nu vor fi distruse de apa.
 3. Distrați-vă copilul cu bule.
  3
  Distrați-vă copilul cu bule. Dacă copilul dumneavoastră se îngrijorează cu privire la apă, încercați să faceți ca apa să se îmbine prin adăugarea de bule. Copilul dvs. se va distra jucând în baia cu bule, în timp ce o curățați. Asigurați-vă că pentru a obține baie cu bule, care nu va irita pielea copilului dumneavoastră. Dacă nu aveți băi cu bule, puteți lua în considerare și suflarea bulelor în timp ce copilul dumneavoastră se află în baie. Bulele pot ajuta la distragerea ei de teama de baie.
 4. Țineți copilul ocupat cu o melodie sau o poveste.
  4
  Țineți copilul ocupat cu o melodie sau o poveste. În timp ce copilul dvs. se află în baie, cântați-i o cântec sau spuneți-i o poveste care o va distrage în timp ce o veți scălda. Puteti chiar incorpora baia in piesa sau poveste pentru a ajuta copilul sa se angajeze in timpul baii. Ați putea să veniți cu o poveste despre o fată care sa aflat în marea liberă pentru a găsi o comoară. În marea liberă descoperă că singura modalitate prin care va putea să acceseze comoara este dacă se face cât mai curată posibil. (Luați în considerare achiziționarea unei comori false pentru copilul dvs. să se joace cu după baie, dacă utilizați o poveste ca aceasta).
 5. Cumpărați produse sensibile la piele pentru băiatul copilului dumneavoastră.
  5
  Cumpărați produse sensibile la piele pentru băiatul copilului dumneavoastră. Unul dintre motivele pentru care copiii dezvoltă o teamă față de baie este că au avut o experiență neplăcută în care sapunul a ajuns în ochii lor sau șamponul i-a iritat pielea. Pentru a împiedica acest lucru, asigurați-vă că achiziționați produse care sunt concepute pentru pielea sensibilă pentru copii mici. Nu exfoliați pielea copilului prea intens cu loofahul sau cu prosopul.
 6. Încercați să faceți o baie sau un duș împreună cu copilul.
  6
  Încercați să faceți o baie sau un duș împreună cu copilul. Dacă copilul dvs. refuză absolut să se îmbăieze, sugerați să luați unul împreună. Dacă vă aflați în apă împreună cu copilul dvs., va fi mai puțin probabil să vă fie frică. Nu pedepsește copilul pentru că refuză să facă o baie; pedepsirea copilului dvs. ar putea duce copilul dvs. să dezvolte o frică și mai profundă a timpului de baie.
 7. Explicați ce se va întâmpla în timp ce îl clătiți.
  7
  Explicați ce se va întâmpla în timp ce îl clătiți. Mulți copii găsesc că au fost clătiți ca fiind cea mai înspăimântătoare parte a băii. Acest lucru se datorează faptului că ei trebuie să-și închidă ochii și să aibă apă peste ei, ceea ce ar putea fi înfricoșător pentru oricine, să nu mai vorbim de un copil mic. Explicați fiecare etapă a procesului de clătire, astfel încât copilul să înțeleagă ce se întâmplă. Spune-i că trebuie să-și închidă ochii, dar mama sau tata va fi chiar lângă ea tot timpul. Asigură-i copilului că apa nu-i va intra în ochi dacă îi ține închisă. Ar trebui să menționați, de asemenea, că apa nu va ajunge în nas, urechi sau gură, dacă nu se învârte prea mult.

Cap 4
După ora în baie

 1. Aplaudați-vă copilul pentru un loc de muncă bine făcut.
  1
  Aplaudați-vă copilul pentru un loc de muncă bine făcut. Laudele pot merge mult, chiar și pentru o sarcină banală ca și cum ai face baie. Spune-i că era curajoasă și că a fost atât de crescută în timpul băii. Copilul dvs. va fi mândru de sine și, cu o rutină în loc, va fi mult mai fericit să se ia o baie data viitoare.
 2. Scoateți-o din cadă încet și cu grijă.
  2
  Scoateți-o din cadă încet și cu grijă. Asigurați-vă că nu aluneca în timp ce încearcă să iasă din cadă. Continuați să o lăudați în timp ce o uscați și apoi spuneți-i ce urmează să se întâmple în continuare (fie că este vorba de joc, de cină sau de culcare).
 3. Întreabă-i copilul ce-i îngrijorează dacă încă se bate în timpul băii.
  3
  Întreabă-i copilul ce-i îngrijorează dacă încă se bate în timpul băii. Când copilul îți explică ce o îngrijorează, lucrează în jurul acelei îngrijorări. Nu-ți judeca copilul pentru îngrijorare, chiar dacă e prostește; arătați în schimb sprijinul și demonstrați-vă că îi înțelegeți sentimentele. Fă-o să înțeleagă că vei fi mereu acolo ca să o conduci în timpul băii până când ea va fi gata să se spele pe cont propriu