Cum să susții că Dumnezeu nu există

Cei mai mulți oameni din întreaga lume cred că Dumnezeu există. Poate fi o provocare pentru a argumenta în mod eficient că Dumnezeu nu există. Cu toate acestea, dovezile științifice, istorice, filosofice și culturale pot fi aduse în joc atunci când se dezvoltă un argument convingător că Dumnezeu nu există. Indiferent de abordarea pe care o adoptați, asigurați-vă că rămâneți politicos și considerat atunci când discutați dacă există Dumnezeu.

Cap 1
Folosirea științei pentru a argumenta împotriva existenței lui dumnezeu

 1. Propuneți că ființele vii sunt prost proiectate.
  1
  Propuneți că ființele vii sunt prost proiectate. Argumentul din proiectarea slabă spune că, dacă Dumnezeu este perfect, de ce ne-a creat pe noi și pe multe alte creaturi vii atât de prost? De exemplu, suntem vulnerabili la multe boli, oasele noastre se sparg usor, iar odata cu varsta corpurile si mintile noastre se descompun. Ați putea menționa, de asemenea, spinele noastre prost dezvoltate, genunchii inflexibili și oasele pelvine care fac ca nașterea să fie dificilă și dureroasă pentru femei. Împreună, această dovadă biologică indică faptul că Dumnezeu nu există (sau că nu ne-a creat bine, caz în care nu există niciun motiv să ne închinăm lui Dumnezeu). Credincioșii ar putea să contracareze acest argument afirmând că, dacă Dumnezeu este perfect, atunci ne-a creat așa cum ar putea fi de așteptat. Ar putea de asemenea să susțină că ceea ce vedem ca imperfecțiuni are de fapt un scop în lucrarea mai mare a designului lui Dumnezeu. Evidențiați eroarea logică în acest moment. Nu ne putem trăi viața sperând că într-o zi va apărea o explicație pentru motivul pentru care ochii și umerii noștri au fost proiectați atât de prost. Faceți referire la filozoful Voltaire, care a scris un roman despre oamenii care caută sens după un cutremur devastator care a lovit Parisul. Suntem model care caută animale, așa că, în mod natural, căutăm și sperăm pentru modele în care nu se poate găsi nici unul.
 2. Arătați istoricul înlocuirii supranaturale cu explicații naturale.
  2
  Arătați istoricul înlocuirii supranaturale cu explicații naturale. [2] Argumentul "Dumnezeu al lacunelor" este obișnuit atunci când oamenii susțin că Dumnezeu există. Se susține că, deși știința modernă poate explica multe lucruri, nu poate explica altele. Puteți respinge acest lucru spunând că lucrurile pe care nu le înțelegem scad în fiecare an și că, în timp ce explicațiile naturale au înlocuit explicațiile teiste, explicațiile supranaturale sau teiste nu înlocuiesc niciodată cele științifice. De exemplu, ați putea cita exemplul evoluției ca fiind o zonă în care știința a revizuit explicațiile anterioare ale lui Dumnezeu pentru varietatea de specii din lumea noastră. Argumentează că religia a fost adesea folosită pentru a explica inexplicabilitatea. Grecii au folosit pe Poseidon pentru a explica cum se întâmplă cutremurele, pe care acum știm că se datorează mișcării plăcilor tectonice pentru a elibera presiunea.
 3. Demonstrați inexactitatea creaționismului.
  3
  Demonstrați inexactitatea creaționismului. Creationismul este credința că Dumnezeu a creat lumea, de obicei într-un timp relativ recent, cum ar fi acum 5000 - 6000 de ani. Desenați pe bogăția de dovezi rezonabile care dezaprobă acest lucru, cum ar fi date evolutive, fosile, datări radiocarbonice și miezuri de gheață pentru a susține că Dumnezeu nu există. [3] De exemplu, ați putea spune: "Căutăm pietre tot timpul care sunt milioane sau chiar miliarde de ani. Nu dovedește că Dumnezeu nu există?

Cap 2
Bazându-se pe dovezi culturale pentru a argumenta că dumnezeu nu există

 1. Argumentează că credința în Dumnezeu este determinată social.
  1
  Argumentează că credința în Dumnezeu este determinată social. Există mai multe variante privind această idee. Puteți explica că, în națiunile relativ sărace, aproape toată lumea crede în Dumnezeu, în timp ce în națiuni relativ bogate și dezvoltate, puțini oameni cred în Dumnezeu. [4] De asemenea, ați putea afirma că persoanele care sunt bine educate sunt mult mai probabil să fie ateuți decât cei care au niveluri mai scăzute de educație. Împreună, aceste fapte fac un caz ferm că Dumnezeu este doar un produs cultural, iar credința în Dumnezeu depinde de circumstanțele sociale ale omului. De asemenea, ați putea sugera că persoanele care sunt crescute într-o singură religie tind să rămână copleșitoare de această religie pe tot parcursul vieții lor. Cei care nu au fost crescuți într-o casă religioasă, dimpotrivă, rar devin mai târziu religioși [5].
 2. Explicați că doar pentru că majoritatea oamenilor cred în Dumnezeu, nu este neapărat adevărat.
  2
  Explicați că doar pentru că majoritatea oamenilor cred în Dumnezeu, nu este neapărat adevărat. [6] Un motiv comun pentru credința în Dumnezeu este că majoritatea oamenilor o cred. Acest argument de "consimțământ comun" ar putea presupune, de asemenea, că, pentru că credința în Dumnezeu este atât de mare, o astfel de credință trebuie să fie naturală. Cu toate acestea, puteți exploda această idee propunând că doar pentru că mulți oameni cred ceva, nu este corect. De exemplu, ați putea sugera, majoritatea oamenilor credeau că sclavia este acceptabilă la un moment dat. Să sugerăm că dacă oamenii nu sunt expuși religiei sau ideii lui Dumnezeu, ei nu vor crede în Dumnezeu.
 3. Explorați varietatea credințelor religioase.
  3
  Explorați varietatea credințelor religioase. [7] Identitățile și caracteristicile zeilor creștini, hinduși și budiști sunt foarte diferiți. Prin urmare, puteți susține că, chiar dacă Dumnezeu există, nu există nici o modalitate de a ști care ar trebui să fie venerată Dumnezeu. Aceasta este cunoscută în mod oficial ca argumentul din dezvăluirile inconsecvente.
 4. Demonstrează contradicțiile din textele religioase.
  4
  Demonstrează contradicțiile din textele religioase. Majoritatea religiilor oferă textele lor sfinte, atât ca produs, cât și ca dovadă a Dumnezeului lor. Dacă puteți demonstra că un text sfânt este inconsistent sau altfel greșit, veți oferi o justificare solidă pentru inexistența lui Dumnezeu. De exemplu, dacă Dumnezeu este descris într-o parte a sfântului text ca fiind iertător, dar mai târziu șterge un întreg sat sau țară, ați putea folosi această contradicție aparentă pentru a demonstra că Dumnezeu nu poate exista (sau că textul sfânt minte). În cazul Bibliei, adesea versete întregi, povestiri și anecdote au fost falsificate sau schimbate la un moment dat. De exemplu, Marcu 9:29 și Ioan 7:53 până la 8:11 conțin pasaje copiate din alte surse. [8] Explicați că acest lucru demonstrează că textele sfinte sunt doar o mishmash de idei creative produse de oameni, nu de cărți inspirate de divinitate.

Cap 3
Angajarea unor argumente filosofice pentru a argumenta că dumnezeu nu există

 1. Argumentează că dacă Dumnezeu există, el nu va permite atât de multă necredință.
  1
  Argumentează că dacă Dumnezeu există, el nu va permite atât de multă necredință. Acest argument propune că în cazul în care există ateism, Dumnezeu ar coborî sau va interveni personal în lume pentru a se descoperi atei. [9] Faptul că atât de mulți atei există și că Dumnezeu nu a încercat să-i convingă prin intervenție divină înseamnă că Dumnezeu nu poate exista. Credincioșii ar putea să contracareze această afirmație afirmând că Dumnezeu permite voința liberă și că, prin urmare, necredința este un rezultat inevitabil al acestui lucru. S-ar putea să citeze anumite exemple în textele sfinte ale ocaziilor, când Dumnezeu sa dezvăluit oamenilor care totuși au refuzat să creadă.
 2. Explorați inconsecvența credinței celeilalte persoane.
  2
  Explorați inconsecvența credinței celeilalte persoane. Dacă credința credinciosului este bazată pe ideea că Dumnezeu a creat universul pentru că "toate lucrurile au un început și un sfârșit", ați putea întreba: "Dacă este așa, atunci ce a creat Dumnezeu?" [10 ] Aceasta va sublinia celeilalte persoane că ei în mod incorect concluzionează că Dumnezeu există atunci când, de fapt, aceeași premisă de bază (că toate lucrurile au un început) poate duce la două concluzii diferite: Oamenii care cred în Dumnezeu ar putea să contracareze faptul că Dumnezeu - fiind omnipotent - este în afara spațiului și timpului și, prin urmare, este excepția de la regula că toate lucrurile au un început și un sfârșit. Dacă se contrazic în acest fel, ar trebui să îndreptați argumentul către contradicțiile din ideea de omnipotență.
 3. Explorați problema răului.
  3
  Explorați problema răului. [11] Problema răului întreabă cum poate exista Dumnezeu dacă există răul. Cu alte cuvinte, dacă Dumnezeu există și este bun, el ar trebui să elimine tot răul. "Dacă Dumnezeu avea cu adevărat grijă de noi, ai putea să argumentați," nu ar exista războaie ". Partenerul tău de conversație ar putea răspunde: "Guvernele oamenilor sunt nedrepte și greșite. Oamenii, nu Dumnezeu, provoacă răul". În felul acesta, partenerul tău de conversație ar putea invoca din nou ideea de liberă voință pentru a contracara ideea că Dumnezeu este responsabil pentru toate răutatea în lume, ați putea merge cu un pas mai departe și susțineți că, chiar dacă există un zeu rău care permite răul, el nu merită să se închine.
 4. Demonstrați faptul că moralitatea nu necesită nici o credință religioasă.
  4
  Demonstrați faptul că moralitatea nu necesită nici o credință religioasă. [12] Mulți oameni cred că fără religie, planeta ar coborî în haos imoral. Cu toate acestea, puteți explica faptul că propriul comportament (sau cel al oricărui ateu) este puțin diferit de cel al credinciosului. Recunoașteți că, deși nu sunteți desăvârșiți, nimeni nu este și credința în Dumnezeu nu îi face pe oameni să fie neapărat mai morali sau mai corecți decât oricine altcineva. De asemenea, ați putea inversa această propunere argumentând că nu numai că religia nu duce la bunătate, ci duce la rău, deoarece mulți oameni religioși comit acte imorale în numele Dumnezeului lor. Ați putea, de exemplu, să atrageți atenția asupra Inchiziției spaniole sau asupra terorismului religios din întreaga lume. În plus, animalele care sunt incapabile să înțeleagă conceptul nostru uman de religie arată dovezi clare ale înțelegerii instinctuale a comportamentului moral și a distincției dintre bine și rău.
 5. Demonstrați că o viață bună nu îi cere lui Dumnezeu.
  5
  Demonstrați că o viață bună nu îi cere lui Dumnezeu. Mulți oameni cred că numai cu Dumnezeu poate trăi o viață bogată, fericită și plină. [13] Cu toate acestea, ați putea sublinia faptul că mulți oameni care nu cred că sunt mai fericiți și mai de succes decât cei care sunt religioși. De exemplu, ați putea atrage atenția asupra lui Richard Dawkins sau a lui Christopher Hitchens ca indivizi care s-au întâlnit cu un mare succes în ciuda faptului că nu cred în Dumnezeu.
 6. Explicați contradicția dintre omnisciență și voință liberă.
  6
  Explicați contradicția dintre omnisciență și voință liberă. Omnisciența, abilitatea de a cunoaște totul, pare a fi în contradicție cu cea mai mare dogmă religioasă. Voința liberă se referă la ideea că sunteți responsabil de acțiunile dvs. și, prin urmare, sunteți responsabili pentru ei. Majoritatea religiilor cred în ambele concepte, dar sunt incompatibile. Spuneți partenerului dvs. de conversație: "Dacă Dumnezeu știe tot ce sa întâmplat și se va întâmpla, precum și orice gând pe care mintea voastră îl creează înainte de a vă gândi, viitorul dvs. este o concluzie dinainte. Așadar, cum poate Dumnezeu să ne judece pentru ceea ce facem? "Oamenii care cred în Dumnezeu pot răspunde că, deși Dumnezeu cunoaște în prealabil decizia unui individ, acțiunile individuale sunt totuși alegerea liberă a fiecărei persoane.
 7. Arătați imposibilitatea omnipotenței.
  7
  Arătați imposibilitatea omnipotenței. [15] Omnipotența este capacitatea de a face orice. Dacă Dumnezeu poate face orice, ar trebui să poată, de exemplu, să deseneze un cerc pătrat. Cu toate acestea, deoarece acest lucru este logic incoerent, nu are sens să credem că Dumnezeu este omnipotent. Un alt lucru logic imposibil pe care l-ai putea sugera că Dumnezeu nu-l poate face este să știe și să nu știe ceva în același timp. De asemenea, ați putea susține că, dacă Dumnezeu este omnipotent, de ce permite dezastre naturale, masacre și războaie?
 8. Puneți mingea în curtea lor.
  8
  Puneți mingea în curtea lor. În realitate, este imposibil să se demonstreze că nu există ceva. Orice s-ar putea să existe, dar pentru ca o credință să fie valabilă și demnă de atenție, ea are nevoie de dovezi greu de susținut. Propuneți că, mai degrabă decât dovedind că Dumnezeu nu există, credinciosul trebuie să facă dovada că Dumnezeu există. De exemplu, puteți întreba ce se întâmplă după moarte. Mulți oameni care cred în Dumnezeu cred, de asemenea, într-o viață de apoi. Cereți dovezi ale acestei vieți posterioare. Entități spirituale, cum ar fi zei, diavoli, rai, iad, îngeri, demoni și așa mai departe, nu au fost niciodată (și nu pot fi) examinate științific. Indică faptul că aceste trăsături spirituale nu pot fi dovedite a exista.

Cap 4
Pregătirea pentru a discuta despre religie

 1. Fă-ți tema.
  1
  Fă-ți tema. [17] Pregătiți-vă să argumentați că Dumnezeu nu există prin a vă familiariza cu principalele argumente și idei ale ateiștilor bine cunoscuți. Dumnezeu nu este mare, de exemplu, Christopher Hitchens este un loc bun pentru a începe. Dilema lui Dumnezeu, de Richard Dawkins, este o altă sursă excelentă de argumente raționale împotriva existenței unei divinități religioase. Pe lângă cercetarea argumentelor în favoarea ateismului, investighează respingerea sau justificarea din perspectiva religioasă. Fiți familiarizați cu problemele sau convingerile care ar putea invita critica adversarului dvs. și asigurați-vă că vă puteți apăra în mod adecvat propriile convingeri.
 2. Aranjați-vă argumentele într-un mod logic.
  2
  Aranjați-vă argumentele într-un mod logic. [18] Dacă argumentele dvs. nu sunt prezentate într-un mod simplu și ușor de înțeles, mesajul dvs. se va pierde pe persoana cu care vorbiți. De exemplu, atunci când explicați modul în care religia unei persoane este determinată cultural, ar trebui să obligeți cealaltă persoană să fie de acord cu fiecare dintre premisele dvs. (faptele de bază care conduc la concluzia dvs.). S-ar putea spune că "Mexic a fost stabilit de o țară catolică, nu?" Când răspund da, treceți la următoarea premisă, cum ar fi "Cei mai mulți oameni din Mexic sunt catolici, nu?" Când răspund da, mișcați la încheierea dvs. spunând, de exemplu, "Motivul pentru care majoritatea oamenilor cred în Dumnezeu în Mexic este istoria culturii religioase de acolo."
 3. Fiți cazați când discutați despre existența lui Dumnezeu.
  3
  Fiți cazați când discutați despre existența lui Dumnezeu. Credința în Dumnezeu este un subiect sensibil. Abordați dezbaterea ca o conversație în care atât dvs. cât și partenerul de conversație aveți puncte valide. Vorbește prietenos cu partenerul tău de conversație. Întrebați-i pentru motive de ce cred ei atât de mult în credința lor. Ascultați cu răbdare motivele lor și personalizați-vă răspunsurile în mod corespunzător și cu grijă la ceea ce au de spus. Cereți partenerului de conversație resursele (cărți sau site-uri web) pe care le puteți utiliza pentru a afla mai multe despre perspectiva și credințele lor. Credința în Dumnezeu este complicată, iar declarațiile despre existența lui Dumnezeu - fie pentru, fie împotriva lui - nu pot fi luate ca un fapt.
 4. Stai calm.
  4
  Stai calm. Existența lui Dumnezeu poate fi un subiect încărcat emoțional. Dacă sunteți emoționată sau agresivă în timpul conversației, s-ar putea să fiți incoerenți și / sau să spuneți ceva pe care îl regretați. [20] Încercați să respirați profund pentru a rămâne liniștiți. Inspirați lent prin nas pentru cinci secunde, apoi expirați prin gură timp de trei secunde. Repetați până când vă simțiți calmi. Încetați ritmul de exprimare, astfel încât să aveți mai mult timp să vă gândiți la ceea ce doriți să spuneți și să evitați să spuneți ceva ce regretați mai târziu. Dacă începeți să vă simțiți furioși, spuneți partenerului dvs. de conversație: "Să fiți de acord să nu fiți de acord", atunci faceți parte din calea lor. Fii politicos când discuți despre Dumnezeu. Amintiți-vă că o mulțime de oameni sunt sensibili cu privire la religiile lor. Fiți respectuoși față de cei care cred în Dumnezeu. Nu folosiți limbaj ofensator sau acuzator, cum ar fi rău, prost sau nebun. Nu apelați numele partenerilor de conversație. În cele din urmă, în loc să faci un punct concis, adversarul tău va accepta adesea "Îmi pare rău că te duci în Iad." Nu răspunde cu o replică la fel de pasivă și agresivă.