Cum să vindeci un hematom acasă

Un hematom este o colecție localizată de sânge sub piele și poate apărea ca o umflătură albastră roșiatică (vânătăi). Aceasta se datorează, de obicei, unei traume accidentate a corpului care provoacă o explozie și scurgere a vaselor de sânge. Un hematom mare poate fi periculos deoarece pune presiune asupra vaselor de sânge și poate astfel să obstrucționeze fluxul sanguin. Deși văd cel mai bine medicul, există eforturi pe care le puteți face pentru a vă vindeca hematomul la domiciliu, începând cu Pasul 1 de mai jos.

Cap 1
Tratarea unui hematom

 1. Odihniți și imobilizați partea rănită.
  1
  Odihniți și imobilizați partea rănită. Activitatea musculară și mișcarea pot irita și mări presiunea asupra țesuturilor moi care pot declanșa un răspuns inflamator. Mențineți odihna relativă pentru primele 48 de ore dacă este posibil. Imobilizarea care vă ține într-o poziție anatomică normală (situată pe spate cu palmele și picioarele îndreptate în față) este utilă în procesul de vindecare și poate preveni deteriorarea ulterioară. Acest lucru este valabil mai ales pentru extremitățile și zonele comune.
 2. Aplicați o compresă rece la debutul precoce a vătămării.
  2
  Aplicați o compresă rece la debutul precoce a vătămării. Acest lucru ar trebui făcut în 24-48 de ore după rănire. Aplicați un pachet de gheață în zona afectată imediat după ce observați apariția unui hematom. Temperatura scăzută reduce fluxul sanguin, micșorând sângerarea. Nu uitați să nu țineți pachetul de gheață pe piele pentru mai mult de 15-20 de minute pentru a preveni deteriorarea țesutului. Utilizați gheața topită pe un prosop umed (18-27 ° C / 64-80 ° F) pentru a fi aplicată pe locul accidentului timp de 10 minute pe rând. Repetați după cum este necesar (4-8 ori pe zi) pentru a reduce temperatura pielii locale cu 10-15 ° C. Temperatura rece provoacă vasoconstricție (constricție a vaselor de sânge) și limitează leziunea post-leziunii și acumularea sângelui sub piele. La debutul precoce a leziunii, vasoconstricția ajută la limitarea scurgerii sângelui în vasele de sânge și scade zona necesară pentru a se coagula. Acest lucru scade, de asemenea, metabolismul local al țesuturilor, ceea ce micșorează probabilitatea de "leziuni ale celulelor hipoxice" datorate scăderii eliberării de oxigen.
 3. Aplicați o compresă caldă în faza de recuperare a prejudiciului (după 24-48 de ore).
  3
  Aplicați o compresă caldă în faza de recuperare a prejudiciului (după 24-48 de ore). Acest lucru ar trebui să fie 37-40 ° C (98-104 ° F). Spre deosebire de compresa rece, compresele calde sunt mai benefice în starea de recuperare deoarece dilata vasele de sânge îmbunătățind circulația și furnizarea de nutrienți necesari pentru reparații. Perfuzia crescută spală și orice exsudați inflamatori și deșeuri rezultate din leziuni. În plus, senzația caldă diminuează durerea, acționând ca un contra-iritant care maschează durerea cauzată de rănire. Memento: comprese calde nu ar trebui să
 4. Activitățile de vasodilatare după instalarea precoce a leziunii.
  4
  Activitățile de vasodilatare după instalarea precoce a leziunii. Din nou, aceasta este de 24-48 de ore după rănire. Iată ce puteți face pentru a vindeca hematomul: Masaj. Acest lucru se realizează în mișcare circulară sau în curse lungi pentru a îmbunătăți circulația și pentru a crește întoarcerea venoasă. De asemenea, poate ajuta direct la defalcarea cheagurilor superficiale, facilitând astfel dizolvarea organismului. Refuzați dacă durerea este prezentă. Luați o baie caldă. Un lot cald relaxant va bloca, de asemenea, un efect vasodilatator similar cu o compresă caldă, care nu numai că ajută la senzația de durere, ci și la eliminarea cheagurilor de sânge din zona afectată - datorită creșterii fluxului sanguin. Exerciții izotonice. Acest lucru contractează, în principiu, ambii mușchi (flexori și extensoare) într-o zonă fără a produce o mișcare brută. Aceste tipuri de contracții măresc revenirea sângelui prin comprimarea ritmică a vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea fluxului sanguin.
 5. Ridicați locul accidentului.
  5
  Ridicați locul accidentului. Acest lucru este util în special pentru extremități. Menținerea zonei în care a apărut hematomul pe o suprafață ridicată va reduce fluxul sanguin către acea zonă specifică, împiedicând creșterea dimensiunilor hematomului. Utilizați perne sau pături pentru a menține zona ridicată. Păstrați zona afectată cât mai mult posibil deasupra nivelului inimii. Acest lucru scade presiunea capilară locală, previne umflarea, ajută la drenaj limfatic, ajută la dispersarea exsudațiilor și reduce presiunea țesutului. Acest lucru poate ajuta la durerile locale și, în cele din urmă, promovează vindecarea.
 6. Luați medicamente pentru durere.
  6
  Luați medicamente pentru durere. Dacă nu suferiți de nicio altă boală sau nu sunteți tratat cu un anticoagulant, puteți folosi aproape orice analgezic. Ibuprofenul este adesea arma preferată pentru o mulțime de oameni. Cu toate acestea, vă recomandăm să discutați cu un medic pentru a obține opinia cu privire la ceea ce este mai bine pentru dvs. Puteți administra medicamentele pe cale orală, într-o doză de 200 până la 400 mg. [1] Ibuprofenul trebuie administrat în funcție de necesități la fiecare 4-6 ore.

Cap 2
Vindecarea unui hematom prin dietă

 1. Consuma mai multe proteine.
  1
  Consuma mai multe proteine. Acest lucru poate oferi beneficii necesare pentru repararea țesuturilor. Nivelurile ridicate de proteine ​​provin de obicei din surse animale, mai degrabă decât din surse de plante. Iată câteva exemple de proteine ​​aranjate cel mai înalt pe baza valorii biologice (proteine ​​care sunt mai ușor absorbite de corpul dumneavoastră): Izolat de proteine ​​din zer - cel mai mare pH (alcalin), nedenaturat Ton sashimi Salmon salmon Halibut Brânză de vânătoare de brânză Sardine Piept de pui Picior de miel Proteină de soia Porc de coacăze Ouă prajite Vită de vită Hot dogs
 2. Obțineți suficientă vitamină B12.
  2
  Obțineți suficientă vitamină B12. Deficiența vitaminei B12 (Cobalamin) poate provoca, de asemenea, vânătăi ușoare, anemie pernicioasă și coagularea sanguină slabă. Acest lucru este valabil mai ales pentru vegetarieni - sursele alimentare de plante nu au vitamina B12 decât dacă sunt fortificate. Dacă sunteți vegan sau vegetarian, poate fi înțelept să luați un supliment. Acesta se găsește în mod natural într-o mare varietate de alimente pentru animale, inclusiv carne de organe (ficat de vită), scoici (scoici), carne, păsări de curte, ouă, lapte și alte produse lactate, cereale pentru micul dejun și drojdii nutritive.
 3. Obțineți suficientă vitamină K.
  3
  Obțineți suficientă vitamină K. Vitamina K (K1 - ficlochinonă și K2 menacinonă) poate să apară ca urmare a absorbției necorespunzătoare a grăsimilor și / sau a consumului de antibiotice. Tulburările de coagulare a sângelui și bolile hemoragice sunt asociate cu deficitul de vitamina K. Sursele de vitamina K includ ceaiul verde, frunzele verzi, șuncă, patrunjel și spanacul, broccoli și conopidă, germeni de Bruxelles, ficat, ulei de soia și tărâțe de grâu. Produsele lactate fermentate, incluzând iaurtul, brânzeturile și soia fermentată, inclusiv miso și natto, furnizează menacinonă. Consumul zilnic recomandat de vitamina K este de 120 mcg pentru masculii adulți și de 90 mcg pentru femelele adulte. [2]
 4. Obțineți și mai multă vitamină C.
  4
  Obțineți și mai multă vitamină C. Aportul suplimentar de vitamina C (acid ascorbic) zilnic (500 mg) poate ajuta la formarea noilor țesuturi conjunctive de întreținere și reparare, în special pentru pereții vaselor de sânge. Sursele mari de vitamina C sunt papaya, ardei grași, broccoli, căpșuni, ananas, conopidă și portocale. [3] Ca regulă, aportul regulat al unei game largi de alimente este mai mult decât suficient pentru a satisface cererile nutriționale atât pentru macro și micronutrienți - suplimentele sunt prescrise doar în circumstanțe speciale cum ar fi malnutriția și sarcina.
 5. Bea multa apa.
  5
  Bea multa apa. Menținerea hidratării și creșterea aportului de lichid are și beneficiile sale. Asigurați-vă că beți ori de câte ori vă simțiți sete, sau cel puțin 1,5-2L pe zi (foarte variabilă cu dimensiunea corpului). Cu cât beți mai mult, cu atât mai multe toxine vor fi eliminate din sistemul dvs. - și cu atât mai mult îl veți vedea și în talie, păr, piele și unghii. Apa este mai bună decât orice alt lichid pe care îl puteți bea. Sucurile de fructe nesubosite și ceaiurile decofeinizate sunt bine și pot fi consumate în condiții de siguranță în mod moderat, dar accentul ar trebui să fie apă.
 6. Utilizați curcuma.
  6
  Utilizați curcuma. Turmeric are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice și va preveni orice inflamație sau infecție a site-ului afectat. Acesta conține uleiuri esențiale care pot crește fluxul sanguin și numărul de celule roșii din sânge. Hematomul poate fi apoi absorbit mult mai ușor. Se dizolvă o linguriță de praf de curcumă într-un pahar de lapte și se bea amestecul o dată pe zi. Alternativ, folosiți-o ca condiment în vasele pe care le gătiți acasă. Utilizați remedia până când dispare hematomul. Turmericul este cunoscut ca având proprietăți medicinale, dar nu există o știință specifică care să o susțină. Dacă utilizați acest remediu, asigurați-vă că îl completați cu alții. [4]

Cap 3
Înțelegerea condiției dvs.

 1. Aflați ce tip de hematom aveți.
  1
  Aflați ce tip de hematom aveți. Termenul hematom se referă la o colectare a sângelui restrânsă găsită în afara vaselor de sânge. Se găsește de obicei sub formă lichidă, în interiorul țesutului. Dacă un hematom depășește diametrul de 10 milimetri, el este denumit echimoză [5]. Există numeroase tipuri de hematoame, în funcție de zona în care acestea apar. Cele mai frecvente tipuri includ: hematom subdermic, aflat chiar sub piele. Cephalohematoma, o formă de hematom care apare între craniu și periost (membrana care acoperă exteriorul oaselor). Hematomul epidural este o formă de hematom care apare între dura mater (una dintre membranele care înconjoară creierul și măduva spinării). Substanța hematoamică apare între substanța arahnoidică (a doua membrană care înconjoară creierul și măduva spinării) și dura mater. Hematomul subarahnoid apare între pia mater (cea mai intimă membrană care înconjoară creierul și măduva spinării) și materna arahnoidă. Hematomul perianal este un tip de hematoamă aflat la marginea anusului sau în interiorul acestuia. Hematomul subungual este un tip frecvent de hematom, care poate fi găsit sub un cui.
 2. Cunoașteți posibilele simptome.
  2
  Cunoașteți posibilele simptome. Simptomele hematomului depind de localizarea și dimensiunea acestuia. Iată simptomele care însoțesc adesea hematomul mediu: [6] Durere. Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui hematom. Aceasta se întâmplă deoarece țesutul în care apare hematomul este inflamat. Umflătură. Dacă un țesut devine inundat cu sânge, acesta va deveni inflamat și în cele din urmă se va umfla. Roşeaţă. Roșeața zonei în care se formează un hematom este cauzată de formarea de sânge sub suprafața pielii (hematom subdermic) și de inflamație. Cefalee și confuzie. În cazul unui hematom subdural, sângele va provoca presiunea și inflamația țesuturilor înconjurătoare, provocând dureri de cap. Se va produce și confuzie, deoarece hematomul va începe să comprime nervii din interiorul capului. O perioadă lucidă urmată de inconștiență. Perioada lucidă este experimentată imediat după începerea colectării sângelui. Deoarece sângele continuă să curgă, este posibil să pierdeți conștiința. Slăbiciune a extremităților. Din nou, acesta este un simptom experimentat în hematoamele severe, craniene. Colectarea de sânge va comprima căile piramidei încrucișate (tracturile sistemului nervos), cauzând slăbiciune la nivelul extremităților
 3. Cunoașteți factorii de risc.
  3
  Cunoașteți factorii de risc. Una dintre principalele cauze ale anumitor tipuri de hematoame este trauma. Atunci când practicați un sport de contact, cum ar fi artele marțiale, box sau rugby, veți suferi traume în diferite părți ale corpului. Cu toate acestea, există și alte cauze: condiția de coagulare a sângelui. Când suferiți de afecțiuni cum ar fi diabetul sau hemofilia, sunteți în pericol de a dezvolta numeroase hematoame, deoarece sângele nu se coagulează corect sau, în unele cazuri, nu se coagulează deloc. Mediu de lucru. Lucrul într-un loc unde riscul de traume este ridicat, ca de exemplu un șantier de construcții, vă va face predispus la hematoame. Cele mai frecvente tipuri de hematoame legate de locul de muncă sunt hematomul subdermic și hematomul subungual. Vârstă. Persoanele în vârstă sau copiii foarte mici sunt expuși riscului de a dezvolta hematoame (în special subdural), deoarece structura vaselor sanguine este slabă. Abuzul de alcool. O perioadă lungă de consum cronic de alcool vă va face să aveți tendința de a dezvolta un hematom. Alcoolul induce vasodilatația (lărgirea vaselor de sânge), ceea ce face ca vasele de sânge să fie afectate. Muncă anormală și naștere. Dacă sunteți o femeie care dă naștere prin vârf sau prin vid, nou-născutul este expus riscului de a suferi cefalohematom. O a doua etapă prelungită de travaliu poate provoca, de asemenea, acest tip de hematoame.
 4. Aflați că operația este o opțiune.
  4
  Aflați că operația este o opțiune. Anumite hematoame necesită intervenție chirurgicală și drenaj. Un hematom subdural cu simptome evidente necesită o intervenție chirurgicală imediată. În acest caz, procedura se efectuează sub anestezie generală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentul potrivit pentru dumneavoastră. Un neurochirurg va efectua o craniotomie (deschiderea chirurgicală a craniului) urmată de deschiderea dura mater. Hematomul va fi îndepărtat prin irigare sau aspirație. Locurile de sângerare vor fi identificate și sângerarea va fi oprită. [7]