Cum să știți dacă iepurele dvs. este gravidă

Iepurele sunt animale minunate care sunt crescute atât pentru companie cât și pentru scopuri comerciale. Uneori, crescătorii nu cunosc pe deplin istoria unei așternuturi de iepuri și pot vinde sau adopta un iepure într-o nouă casă fără să știe dacă iepurele a fost spartă sau sterilizat. Indiferent dacă încercați să reproduceți iepuri pentru tine sau ați adoptat recent un iepure și vă temeți că poate fi însărcinată, știind despre fiziologia iepurilor și cum să verificați semnele de sarcină vă poate ajuta să vă planificați înainte și să vă pregătiți pentru viitorul iepurelui dumneavoastră.

Cap 1
Determinarea dacă iepurele dvs. este gravid

 1. Împăcați-vă iepurele.
  1
  Împăcați-vă iepurele. Cu excepția cazului în care un iepure de sex feminin (numit și un doe) poartă un gunoi mare, nu va prezenta semne exterioare de sarcină. Acesta este motivul pentru care medicii veterinari și crescătorii de iepuri palpaizează sau inspectează ușor (folosind degetele sau mâinile) abdomenul unui iepure pentru a determina dacă iepurele este însărcinată. În termen de două săptămâni de la concepție, ar trebui să puteți simți iepurii tineri în interiorul abdomenului mamei iepure. [2] Dar știind cum să simți de fapt fetușii fără a le răni are nevoie de o anumită abilitate. Acesta este doar un ghid general, iar dacă nu sunteți un veterinar sau ameliorator de animale experimentați, nu ar trebui să încercați să palpați un iepure gestant pe cont propriu. Nu palpați un iepure gravid dacă au fost mai mult de 14 zile de la creșterea iepurelui. Acest lucru poate duce la deteriorarea fetusului în curs de dezvoltare. Țineți ușor urechile iepurelui și o lambă de piele de umăr în mâna dreaptă. Aceasta va asigura partea superioară a corpului iepurelui. [3] Utilizați mâna stângă pentru a leșina ușor corpul inferior al iepurelui, între picioarele din spate și pelvis. [4] Așezați ușor degetul mare pe partea dreaptă a abdomenului și degetele mâinii pe partea stângă. Dacă doe este însărcinată, ar trebui să puteți simți embrionii aflați în dezvoltare în interiorul abdomenului. [5] Fiecare embrion ar trebui să se simtă legat de dimensiunea unui strugure [6].
 2. Ia un veterinar palpate iepure.
  2
  Ia un veterinar palpate iepure. Dacă nu sunteți familiarizat cu cum să palpați în siguranță un animal, este recomandat să vă duceți iepurele la veterinar. Veterinarul dvs. va ști cum să vă inspectați în siguranță iepurele fără a afecta fetușii.
 3. Cântați iepurele.
  3
  Cântați iepurele. Un iepure gravidă, asemănător unui bărbat însărcinat, va crește în greutate în timpul sarcinii. Totuși, această greutate nu este o diferență mare, evidentă. Cea mai bună modalitate de a detecta greutatea unui iepure în greutate este să utilizați o scală digitală precisă și să comparați această cifră cu greutatea iepurelui înainte de a rămâne gravidă. O doamnă gravidă câștigă, în medie, 0,029 kg în prima săptămână de sarcină și câștigă aproximativ 0,057 kg până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. După a doua săptămână, greutatea băiatului nu se va schimba considerabil. [7]
 4. Au un medic veterinar să efectueze o ultrasunete.
  4
  Au un medic veterinar să efectueze o ultrasunete. O ultrasunete este cea mai bună metodă pentru a determina o sarcină a iepurelui, deoarece este 100% exacte după primele șase zile de gestație. [8] Veterinarul dvs. poate efectua un ultrasunete în biroul său pentru a determina rapid și cu exactitate dacă iepurele dvs. este însărcinată.

Cap 2
Învățarea fiziologiei iepurilor

 1. Aflați despre ciclurile de viață ale iepurelui.
  1
  Aflați despre ciclurile de viață ale iepurelui. Cele mai multe rase de iepuri ajung la maturitate sexuală între trei și șase luni. Femelele iepure pot concepe mai devreme de 12 săptămâni, deși acest lucru nu este, în general, recomandat pentru sănătatea și siguranța iepurelui. Dacă iepurele dvs. are o vârstă mai mică de 12 săptămâni, este cel mai probabil că nu este însărcinată. Cu toate acestea, dacă se încadrează în intervalul de vârstă de trei până la șase luni, poate că a ajuns la maturitate sexuală și există șansa ca ea să fie însărcinată. Dacă iepurele dvs. are mai mult de doi până la trei ani, ea poate fi prea veche pentru a concepe. În acest caz, iepurele cel mai probabil nu este gravidă.
 2. Înțelegeți tendințele de reproducere a iepurelui.
  2
  Înțelegeți tendințele de reproducere a iepurelui. Iepurele sunt capabile să se reproducă pe tot parcursul anului, deși fertilitatea la bărbați tinde să scadă în timpul vremii extreme, iarna și vara. Iepurii sunt cel mai probabil să conceapă în vremea ușoară, în primăvara sau toamna, deși din nou, un iepure este capabil fizic să conceapă în orice moment al anului. Spre deosebire de multe animale care merg "în căldură", iepurii sunt induși de ovulatori. Aceasta înseamnă că un corp de iepure femelă se pregătește fizic pentru concepție în termen de opt ore de la întâlnirea cu un iepure de sex masculin.
 3. Căutați semne de cuib.
  3
  Căutați semne de cuib. Iepurele de sex feminin au un instinct dulce pentru a construi un cuib când așteaptă descendenții. Un iepure așteptat își va alinia, de obicei, cuibul cu blană și va deveni protectorul cuibului ei. [9] Dacă doe-ul tău creează un cuib, există șansa ca ea să fie însărcinată. Cu toate acestea, unii iepuri de sex feminin se confruntă cu o "sarcină falsă", în care doe afișează un comportament de cuibărit, dar nu este de fapt însărcinată. Din acest motiv, construirea cuiburilor nu este neapărat o modalitate corectă de a determina sarcina, deși ea sugerează instinctele materne.

Cap 3
Pregătirea pentru urne

 1. Separați femelele de la toți bărbații.
  1
  Separați femelele de la toți bărbații. Odată ce știi cu certitudine că un doe este însărcinată, este important să-i ții pe ea și pe toți iepurii masculi separați. Acest lucru se datorează faptului că un bărbat ar putea re-impregna femela în doar câteva ore după naștere. Acest lucru poate provoca un stres extraordinar pentru femeie și face imposibil ca femeia să termine înțărcarea primei sale așternuturi înainte de nașterea celui de-al doilea litter. [10] Unii experți pe animale recomandă să încerce să găsească o modalitate de a permite iepurilor masculi și femele să interacționeze fără a fi în aceeași cușcă sau cuțit. Acest lucru se datorează faptului că ar putea deveni dificilă reintroducerea celor doi iepuri după ce femelele au dat naștere dacă nu sunt bine socializați în timpul separării. Dacă este posibil, încercați să păstrați cuștile unul lângă celălalt sau permițându-le să interacționeze printr-un gard. [11] Există șansa ca iepurele de sex masculin să încerce să se îmbine cu descendența de sex feminin pe care a avut-o în viață. Proprietarii de iepuri ar trebui să țină bărbații și femeile complet separate pentru a împiedica acest lucru. [12]
 2. Cunoașteți perioada de gestație.
  2
  Cunoașteți perioada de gestație. Iepurii se gestă între 31 și 33 de zile. Dacă sarcina durează mult mai mult decât aceasta, ar putea fi o sarcină falsă, sau dacă așternutul ar fi murit în interiorul doei. Unii medici veterinari recomandă inducerea travaliului după 32 de zile pentru a preveni riscul complicațiilor de la așternutul care moare în interiorul mamei.
 3. Asigurați-vă că animalul este alimentat corect.
  3
  Asigurați-vă că animalul este alimentat corect. Dacă iepurele dvs. este gravidă, este important să vă asigurați că primește suficientă hrană și apă. Experții recomandă creșterea treptată a cantității de alimente pe care o oferiți unei doamne însărcinate. De asemenea, trebuie să oferiți o doamnă cu o mulțime de fân de lucernă, deoarece acest tip de fân este foarte bogat și oferă substanțele nutritive suplimentare pe care va avea nevoie o doamnă gravidă sau de îngrijire medicală.