Cum să inserați un iv

O linie intravenoasă (sau IV pentru scurt) este unul dintre cele mai frecvente instrumente importante din medicina modernă. IV permite medicilor să administreze fluide, produse din sânge și medicamente direct în sângele pacientului printr-un tub mic. Acest lucru permite o absorbție rapidă și un control precis asupra dozării substanței administrate, ceea ce este vital pentru o varietate de proceduri medicale, incluzând administrarea de fluide pentru tratarea deshidratării, dărea unui sânge unui pacient care îl pierde rapid sau tratarea cu antibiotice. Pentru a insera un IV, ar trebui să devii mai întâi un profesionist medical instruit. Pregătește-te să introduci IV, să accesezi venele și să menții IV pentru cele mai bune rezultate.

Cap 1
Pregătirea pentru a începe un iv

 1. Colectați-vă materialele.
  1
  Colectați-vă materialele. Deși începerea unui tratament IV nu este la fel de gravă ca o procedură mai complicată, procedurile necesită încă același nivel de pregătire și precauție de bază ca orice procedură medicală minoră. Înainte de a începe, veți dori să aveți toate uneltele și echipamentul de care aveți nevoie și veți dori să fiți sigur că orice materiale care vin în contact cu corpul pacientului - în special acele - sunt proaspete și sterile. Pentru a începe o linie tip IV, veți avea nevoie de: [1] Mănuși sterile de unică folosință Mărimea potrivită "peste ac" IV (în mod tipic 14-25 gabarit) Sac de lichid IV Non-latex turnichie Bandaj sau pansament steril Tifon Șervețele de alcool Banda medicală Banda de conserve Sharps container Tampon sau hârtie sterilă (setați unelte mici pentru a le ține la îndemână)
 2. Introduceți-vă pacientului.
  2
  Introduceți-vă pacientului. O parte importantă a procesului de inițiere a unui IV este introducerea pacientului și explicarea procedurii care urmează să apară. Să vorbești cu pacienții și să împărtășești aceste informații de bază îi ajută să le ușurezi și asigură că nici o parte a procesului nu le surprinde sau șochează. În plus, vă asigură că aveți consimțământul deplin pentru a continua. Când ați terminat, pacientul trebuie să se așeze sau să se relaxeze în locul în care vor primi medicamentul IV. Atunci când pacienții sunt nervoși, venele lor pot contracta oarecum într-un proces numit vasoconstricție. [2] Acest lucru face mai dificilă începerea unui IV, astfel încât asigurați-vă că pacientul dvs. este la fel de relaxat și confortabil cu putință înainte de a continua. Poate doriți să întrebați dacă pacientul a avut vreo problemă cu IV-urile în trecut. În acest caz, pacientul vă poate indica care sunt cele mai ușor accesibile site-uri.
 3. Pregătiți tubul IV.
  3
  Pregătiți tubul IV. Apoi, introduceți tubul IV prin suspendarea pungii IV de la un suport ridicat, umplerea tubului cu soluție salină și verificarea eventualelor bule. Dacă este necesar, strângeți tubul astfel încât soluția să nu picure pe podea. Asigurați-vă că îndepărtați eventualele bule de pe tubulatură prin atingerea ușoară, stoarcerea sau golirea acestora din linie. Un autocolant datat și semnat ar trebui așezat apoi pe tubul IV și pe sacul IV. [3] Injectarea de bule de aer în sângele pacientului poate provoca o afecțiune gravă numită embolie. O tehnică ușoară pentru îndepărtarea bulelor din tubulatura IV este de a scoate tubul până la întreaga sa lungime și de a rula supapa de rulare până la camera de picurare. Apoi, introduceți punga IV cu vârful tubului și prindeți camera de picurare. Deschideți robinetul și eliberați linia - fluidul ar trebui să curgă pe lungimea tubului fără a produce bule.
 4. Alegeți un cateter adecvat pentru măsurarea situației.
  4
  Alegeți un cateter adecvat pentru măsurarea situației. În mod obișnuit, cateterele IV sunt montate peste acul folosit pentru puncția venei. După ce vena este accesată, cateterul este lăsat în poziție pentru a avea acces ușor la vena. Cateterii vin în diferite dimensiuni numite calibre. Cu cât este mai mic numărul de gabarit, cu atât este mai mare cateterul și medicamentul mai rapid poate fi administrat și poate fi tras sânge. Cu toate acestea, catetere groase cauzează, de asemenea, o inserție mai dureroasă, deci este important să nu folosiți un cateter mai mare decât aveți nevoie. În general, pentru IV-uri, veți avea nevoie de un cateter cu calibru de 14-25 ani. Se îndreaptă spre catetere cu dimensiuni mai mari (mai subțiri) pentru copii și vârstnici, dar tind spre catetere cu dimensiuni mai mici (mai groase) atunci când este necesară o transfuzie rapidă.
 5. Puneți mănuși sterile.
  5
  Puneți mănuși sterile. Inserarea unui IV perforează pielea și introduce echipamente străine direct în sânge. Pentru a evita riscul unei infecții periculoase, este important să vă spălați mâinile și să le uscați cu un prosop de hârtie curat înainte de a începe, apoi puneți mănuși sterile înainte să vă ocupați de echipament și să atingeți pacientul. Dacă în orice moment sterilitatea mănușilor devine compromisă, scoateți-le și puneți-o pe o pereche nouă - este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău. Mai jos sunt situații în care majoritatea standardelor medicale necesită schimbarea mănușilor: [4] Înainte de a atinge pacientul Înainte de procedurile curative / aseptice (cum ar fi administrarea medicamentelor IV) După proceduri cu risc de expunere la fluide corporale După ce ați atins pacientul După ce ați atins pacientul Înainte de a trece la un alt pacient
 6. Căutați vene proeminente.
  6
  Căutați vene proeminente. Apoi, veți dori să găsiți un site pe pacient pentru a administra IV. Pentru pacienții adulți, cele mai accesibile vene sunt lungi, drepte în extremitățile superioare, care nu sunt aproape de articulații și sunt mai îndepărtate de corp. Pentru copii, scalpul, mîna sau piciorul este mai preferabil ca un site IV decât un picior, braț sau cot. În timp ce orice vena accesibilă poate fi utilizată pentru a începe o IV, este mai bine să evitați venele din mâna dominantă a pacientului. [5] Dacă pacientul are o istorie de vene greu accesibile, întrebați unde medicii au avut anterior succes. De obicei, pacienții cu experiențe IV anterioare dificile vor ști unde sunt venele lor cele mai accesibile. Rețineți că, indiferent de prezența venelor, există anumite locuri pe care nu doriți să le introduceți. Acestea includ: [6] Locurile în care IV-ul va interfera cu intervenția chirurgicală În aceeași locație ca și un alt recent IV Într-un sit care prezintă semne de infecție (înroșire, umflare, iritare etc.) Într-un membru pe aceeași parte a corpului ca mastectomie sau grefă vasculară (aceasta poate duce la complicații)
 7. Aplică un turnichet.
  7
  Aplică un turnichet. Pentru ca venele alese să se umfle pentru o inserție ușoară, aplicați un turnichet în spatele (în direcția torsului) site-ul intenționat IV. De exemplu, dacă intenționați să introduceți IV în locul tipic al părții inferioare a antebrațului, ați putea pune turnierul până la partea superioară a brațului. Nu legați turnaje prea strâns - acest lucru poate provoca vânătăi, mai ales la vârstnici. Ar trebui să fie strâns, dar nu atât de strâns încât să nu poată aluneca cu degetul de dedesubt. Permiterea ca limbajul să se prăbușească spre podea în timp ce un turnichet este în locul său poate ajuta venele să devină mai proeminente prin creșterea fluxului sanguin către membre.
 8. Palpați venă dacă este necesar.
  8
  Palpați venă dacă este necesar. Dacă aveți dificultăți în găsirea venelor potrivite, poate fi utilă palparea pielii pacientului în zona site-ului IV. Aliniați-vă degetul în direcția venei, apoi apăsați pe pielea de deasupra. Ar trebui să simțiți vena "împingeți înapoi". Continuați să apăsați cu o mișcare viguroasă timp de aproximativ 20-30 secunde. Vena ar trebui să devină vizibil mai mare. [7]

Cap 2
Accesul la vena

 1. Dezinfectați site-ul IV.
  1
  Dezinfectați site-ul IV. Apoi rupeți o șervețelă proaspătă cu alcool (sau utilizați o metodă similară de sterilizare ca și clorhexidina) și aplicați-o pe pielea din zona în care va fi introdus IV. Ștergeți ușor, dar temeinic, asigurând un strat uniform de alcool. Acest lucru ucide bacteriile pe piele, minimizând șansele de infectare atunci când pielea este perforată. [8]
 2. Pregătiți cateterul pentru introducere.
  2
  Pregătiți cateterul pentru introducere. Scoateți cateterul din ambalajul său steril. Inspectați-l pe scurt pentru a vă asigura că este intact și că lucrează. Apăsați în jos camera de revenire pentru a vă asigura că este strâns. Rotiți butucul cateterului pentru a vă asigura că se află liber pe ac. Scoateți capacul de protecție și inspectați acul, având grijă ca acul să nu atingă nimic. Dacă totul arată în ordine, pregătiți-l să introduceți acul. Nu lăsați cateterul sau acul să intre în contact cu altceva decât cu pielea pacientului în locul IV. Acest lucru poate compromite sterilitatea lor și poate crește riscul de infecție.
 3. Introduceți acul.
  3
  Introduceți acul. Utilizați mâna non-dominantă pentru a stabiliza membrele pacientului cu o presiune ușoară, având grijă să nu atingeți direct site-ul IV. Luați cateterul în mâna dominantă și introduceți acul (înclinat în sus) prin piele. Reduceți unghiul de inserție pe măsură ce avansați acul în venă - utilizați o abordare cu unghi drept. Căutați un reflex de sânge la centrul de cateter. Acesta este un semn că ați lovit cu succes vena. După ce vedeți flashback-ul, avansați acul cu încă un centimetru (cm) în venă. [9]
 4. Dacă pierdeți vena, explicați și încercați din nou.
  4
  Dacă pierdeți vena, explicați și încercați din nou. Introducerea unui IV este o artă delicată - uneori, chiar și medici și asistente medicale cu experiență dor de venă la prima încercare, mai ales dacă pacientul are vene dificil de lovit. Dacă avansați acul și nu vedeți o retrospectivă a sângelui, explicați pacientului că ați pierdut și veți încerca din nou. Încercați să fiți plăcuți pacientului - acest proces poate fi dureros. Dacă pierdeți în mod repetat venă, cereți-i scuze pacientului, scoateți acul și cateterul și încercați din nou pe un alt membru cu un ac nou și un cateter. Încercarea numeroaselor inserții pe aceeași venă poate fi foarte dureroasă pentru pacient și poate să lase vânătăi de durată. S-ar putea să-i mângâie pe pacient, explicând de ce nu a mers și de asemenea spunând ceva: "Uneori aceste lucruri se întâmplă tocmai. Nu este vina nimănui. Ar trebui să-l primim data viitoare. "[10]
 5. Scoateți și aruncați acul.
  5
  Scoateți și aruncați acul. Menținând presiune asupra pielii, trageți acul (numai acul - nu cateterul), la aproximativ 1 centimetru (0,4 in) înapoi din venă. Începeți încet cateterul în venă, menținând în același timp presiunea asupra venei și a pielii. Când canula este așezată în vena, scoateți turnieta și fixați cateterul prin plasarea unui bandaj steril sau a unui dressing (ca Tegaderm) peste jumătatea inferioară a butucului cateterului. Asigurați-vă că nu blocați conexiunea tubului IV cu pansamentul.
 6. Scoateți acul și introduceți tubul.
  6
  Scoateți acul și introduceți tubul. Țineți hubul cateterului cu degetul mare și degetul arătător. Păstrați-l în siguranță în venă. Cu cealaltă mână, trageți cu grijă acul (și numai acul) din venă. Scoateți acul într-un recipient adecvat pentru obiecte ascuțite. Apoi, scoateți capacul de protecție de la capătul tubului IV inițiat și introduceți-l cu grijă în butucul cateterului. Asigurați-l în cateter prin înșurubare și blocare în loc. [11]
 7. Asigurați IV.
  7
  Asigurați IV. În cele din urmă, asigurați-vă IV față de pielea pacientului. Așezați o bucată de bandă peste butucul cateterului, apoi faceți o buclă în tubul cu cateter și legați-o cu o a doua bucată de bandă peste prima. Asigurați celălalt capăt al bucla deasupra locului IV cu o a treia bucată de bandă. Punerea buclelor în tubulatură reduce tensiunea pe cateterul IV, făcându-l mai confortabil pentru pacient și este mai puțin probabil să fie înlăturat accidental din venă. Asigurați-vă că nu există nici un rost în buclă - acest lucru poate interfera cu fluxul de fluide în sânge. [12] Nu uitați să plasați o etichetă cu data și ora inserării pe dressing-ul IV. [13]

Cap 3
Menținerea unui iv

 1. Verificați curgerea fluidului în IV.
  1
  Verificați curgerea fluidului în IV. Deschideți clema de rulare IV și căutați formarea picăturilor în camera de scurgere. Verificați dacă IV se infuzează în venă prin ocluzia venei (apăsând pe ea pentru a bloca fluxul) distal față de locul IV (departe de trunchi). Fluxul de picături ar trebui să încetinească și să se oprească, apoi reporniți curge când opriți ocluzia venei.
 2. Modificați pansamentul după cum este necesar.
  2
  Modificați pansamentul după cum este necesar. IV-urile rămase pentru o perioadă lungă de timp prezintă un risc mai mare de infecție decât IV-urile utilizate doar pentru o singură operație sau procedură. Pentru a reduce riscul de infecție, este important să îndepărtați cu grijă pansamentul, să curățați locul IV și să puneți un nou pansament. În general, pansamentele transparente ar trebui schimbate aproximativ săptămânal, în timp ce pansamentele de tifon ar trebui schimbate mai frecvent deoarece nu permit observarea locului IV [14]. Nu uitați să vă spălați mâinile și să purtați o pereche nouă de mănuși când atingeți un site IV al pacientului. Acest lucru este important mai ales atunci când schimbați pansamentele, deoarece folosirea conexiunilor IV pe termen lung este asociată cu o rată crescută de infecție. [15]
 3. Îndepărtați dispozitivul IV în siguranță.
  3
  Îndepărtați dispozitivul IV în siguranță. Pentru a îndepărta un dispozitiv IV, mai întâi, închideți clema pentru a opri curgerea fluidului. Scoateți ușor banda și pansamentul pentru a expune hubul cateterului și site-ul IV. Puneți o bucată de tifon curată pe locul IV și aplicați o presiune delicată în timp ce trageți cateterul afară. Instruiți pacientul să mențină tifonul în poziție pentru a opri curgerea sângelui. Poate doriți să fixați tifonul deasupra zonei de puncție cu bandă sau bandaj, cum ar fi Coban. Cu toate acestea, cu o presiune ușoară, pentru majoritatea pacienților, sângerarea se va opri destul de repede încât acest lucru nu este absolut necesar.
 4. Aruncați toate acele în mod corespunzător.
  4
  Aruncați toate acele în mod corespunzător. Acele folosite pentru a începe un IV se califică drept obiecte ascuțite medicale și trebuie să fie plasate într-un recipient bine marcat cu obiecte ascuțite imediat după utilizare. Deoarece acele pot transfera agenți infecțioși și chiar bolile transmise prin sânge de la o persoană la alta dacă sunt manipulate în mod necorespunzător, este extrem de important să se asigure că aceste ace nu sunt dispuse cu gunoi obișnuit, chiar dacă sunteți sigur că pacientul este perfect sănătos.
 5. Cunoașterea complicațiilor legate de IV.
  5
  Cunoașterea complicațiilor legate de IV. Deși IV-urile sunt de obicei proceduri sigure, există întotdeauna o șansă foarte mică, dar reală, că complicațiile vor rezulta din IV. Este important să cunoașteți cele mai frecvente semne ale complicațiilor IV pentru a putea oferi pacientului cea mai bună grijă și, dacă este necesar, să știți când să primiți asistență de urgență. Unele complicații IV (și simptomele lor sunt sub: [16] Infiltrație: Se produce când lichidul este injectat în afara venelor în țesutul moale înconjurător, va cauza umflături și piele netedă și palidă în zona afectată. Hematomul: Se produce atunci când sângele scurgeri din venă în țesutul din jur, de obicei, după ce mai multe perete de vene sunt perforate accidental, adesea însoțite de durere, vânătăi și iritații. Embolismul: Apare după injectarea aerului în venă, adesea cauzată de bulele de aer în tubul IV, iar copiii sunt în mod special în pericol, în cazuri grave, care cauzează probleme de respirație, durere toracică, piele albastră, tensiune arterială scăzută și chiar accident vascular cerebral și infarct Tromboza și endarterita: Condiții care pun în pericol viața care pot rezulta din injectarea într-o arteră mai degrabă decât într-o venă, pot duce la durere severă, sindromul compartimentului (o presiune ridicată asupra unui plumb muscular g la un sentiment foarte dureros "strâns" sau "plin"), gangrena, disfuncția motorului și chiar pierderea eventuală a membrelor.