Cum să vă îmbunătățiți auzul

Pierderea auzului este o problemă obișnuită pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar se poate întâmpla la orice vârstă dacă abuzi de urechi sau nu le curățați sau le întrețineți în mod corespunzător. Cele două categorii principale de pierdere a auzului sunt senzorinele și conductive. Pierderea senzorinurală a auzului (SNHL) este cea mai comună și provoacă distrugerea organului senzorial interior (cochlea) sau a nervilor care leagă urechea interioară de creier. [1] De cele mai multe ori, SNHL nu poate fi corectată, deși ajutoarele auditive și implanturile cohleare pot ajuta. Dimpotrivă, pierderea conductivă a auzului (CHL) apare când undele sonore sunt parțial blocate atunci când călătoresc către oasele foarte mici (ossicles) ale urechii medii. [2] Vestea bună este că CHL poate fi deseori corectată.

Cap 1
Obținerea urechilor dvs. examinate

 1. Consultați-vă medicul despre problema dvs. de auz.
  1
  Consultați-vă medicul despre problema dvs. de auz. Dacă ați observat o reducere sau o schimbare a auzului, programați o întâlnire cu un medic specialist pentru a vă examina urechile pentru orice anomalii evidente și pentru a vă pune întrebări pertinente cu privire la istoricul și stilul dumneavoastră de viață. Majoritatea problemelor care afectează negativ auzul sunt benigne și reversibile, așa că nu vă temeți să căutați opinii profesionale. Nu încercați să auto-diagnosticați sau să obțineți un prieten necalificat sau membru al familiei pentru a săpa în urechi. Profesionistul medical vă poate trimite la un specialist în ureche pentru o examinare ulterioară.
 2. Consultați un specialist pentru a obține un test de auz.
  2
  Consultați un specialist pentru a obține un test de auz. Un specialist în urechi (otolaringolog) sau audiolog poate efectua un examen de urechi mai amănunțit, inclusiv un test audiometric sau audiometric, care evaluează capacitatea sunetului de a ajunge în creier. Acesta este un test relativ rapid și nedureros și vital pentru a înțelege dacă problema auditivă este permanentă sau nu. Otolaringologul va putea să vă spună dacă problema dvs. este legată de SNHL sau CHL.
 3. Înțelegeți opțiunile de diagnosticare și tratament.
  3
  Înțelegeți opțiunile de diagnosticare și tratament. Asigurați-vă că medicul vă explică în mod clar diagnosticul și vă oferă diferite opțiuni de tratament. Dacă problema dvs. este SNHL, atunci tratamentul va fi posibil de la un otolaringolog. Cu toate acestea, dacă aveți probleme cu CHL, aveți mai multe opțiuni de tratament, inclusiv unele remedii simple și sigure, în funcție de cauză. Cercetarea pierderii auzului pe internet vă va oferi o idee despre tratamentele potențiale, în special pentru CHL, dar mereu lipiți de site-urile medicale reputate.

Cap 2
Combaterea pierderii auzului senzorineural (snhl)

 1. Înțelegeți că SNHL nu poate fi recuperat în mod natural.
  1
  Înțelegeți că SNHL nu poate fi recuperat în mod natural. Deși nu puteți obține audierea normală prin moduri naturale sau remedii la domiciliu dacă suferiți de SNHL, avansurile în medicină și tehnologie vă pot ajuta cu siguranță situația. SNHL este cel mai frecvent tip de pierdere a auzului în rândul americanilor, care apare la 23% din populația în vârstă de peste 65 de ani [3]. Expunerea excesivă la zgomot este cea mai frecventă cauză a SNHL (în special pierderea auzului cu frecvență înaltă) și afectează aproximativ 15% dintre americani cu vârsta cuprinsă între 20 și 69 de ani. [4]
 2. Luați un aparat auditiv.
  2
  Luați un aparat auditiv. Un aparat auditiv este un dispozitiv electronic mic care este purtat în sau în spatele urechii. Ele fac unele sunete mai puternice prin amplificarea vibrațiilor sonore care intră în ureche. Un aparat auditiv are trei părți principale: primește sunet prin intermediul unui microfon
 3. Primești un implant cohlear.
  3
  Primești un implant cohlear. Dacă părul din cochlea dvs. este prea deteriorat din cauza unei infecții, a unei tumori sau a unei vătămări la cap, atunci un aparat auditiv nu va fi de mare folos. În schimb, veți avea nevoie de o operație invazivă numită implant cohlear pentru a vă recâștiga audierea funcțională, un dispozitiv medical electronic care face lucrarea cohleelor ​​deteriorate pentru a furniza semnale sonore către creier. Un implant cohlear este semnificativ mai scump decât un aparat auditiv.
 4. Obțineți o tehnologie de asistență auditivă (HAT).
  4
  Obțineți o tehnologie de asistență auditivă (HAT). Există o varietate de alte tehnologii bazate pe amplificarea electronică, transmisia de energie electromagnetică, semnalele radio sau undele infraroșii care sunt proiectate să îmbunătățească sunetul fie pe cont propriu, fie să lucreze împreună cu un aparat auditiv sau cu un implant cohlear.
 5. Programați o procedură chirurgicală.
  5
  Programați o procedură chirurgicală. Chirurgia poate fi necesară pentru a scurge o infecție a urechii interne, a elimina o tumoare sau a remodela o malformație genetică pentru a ajuta la restabilirea pierderii auzului. Rețineți că orice procedură chirurgicală prezintă riscuri, deci fiți bine informați înainte de a alege acest traseu.

Cap 3
Combaterea pierderii de auz conductive (chl)

 1. Curățați canalul extern al urechii.
  1
  Curățați canalul extern al urechii. Blocarea prin ceară de urechi sau alte resturi este o cauză obișnuită a CHL. Ceara este sănătoasă în cantități mici și are proprietăți protectoare, lubrifiante și antibacteriene. De cele mai multe ori, canalele urechii sunt auto-curățate, dar uneori devin înfundate sau afectate, ceea ce cauzează pierderea parțială a auzului, în plus față de senzațiile de plinătate a urechii, mâncărime sau tonifiere. Aplicatoarele cu vârf de bumbac nu sunt recomandate pentru curățarea adânc în canalul urechii, deci luați în considerare metode mai sigure, cum ar fi introducerea a câteva picături de ulei mineral, ulei de bebeluș sau glicerină în urechea înfundată. [5] Perioadele de peroxid de hidrogen sau de peroxid de carbamidă pot, de asemenea, dizolvați ceară de urechi, deși probabil vor provoca senzații benigne de arsuri sau arsuri câteva minute. Sistemul de irigație sau de ascultare a urechii poate fi efectuat de către un medic sau acasă utilizând kituri de irigare disponibile și ieftine. Asigurați-vă că utilizați o soluție salină caldă pentru rezultate optime. O procedură numită aplauze ureche nu este recomandată de medici pentru a curăța canalele urechii datorită riscurilor de arsură și perforare a timpanului.
 2. Scoate-ți tuburile eustachiene.
  2
  Scoate-ți tuburile eustachiene. Frecvența rece, sinuzita și alergiile pot înfunda tuburile eustachiene (care leagă urechea medie cu gâtul superior și cavitatea nazală) cu lichid și mucus, ducând la durere la urechi, senzații de popping și reducerea auzului. Tuburile eustachiene blocate se îmbunătățesc adesea fără atenție, dar pentru a accelera curățarea lor, încercați să vă închideți gura și să vă țineți nasul, apoi suflați ușor ca și cum ați sufla nasul. Guma de mestecat sau de mestecat poate, de asemenea, ajuta la evacuarea tuburilor eustachiene. Puteți simți un "pop" atunci când tuburile se deschid, ceea ce înseamnă o presiune egală între interiorul și exteriorul urechilor.
 3. Luați în considerare utilizarea antibioticelor.
  3
  Luați în considerare utilizarea antibioticelor. Antibioticele distrug sau inhibă creșterea microorganismelor, cum ar fi bacteriile patogene care pot provoca infecții ale urechii interne și ale urechii medii. Dacă medicul vă va diagnostice o infecție a urechii, atunci un antibiotic, cum ar fi amoxicilina, ar putea fi de ajutor și vă va ajuta să vă restaurați auzul. Rețineți că unele antibiotice orale, cum ar fi eritromicina și tetraciclina, pot provoca, de asemenea, pierderea auzului.

Cap 4
Practicarea exercițiilor care îmbunătățesc auzul

 1. Îmbunătățiți auzul cu exerciții fizice.
  1
  Îmbunătățiți auzul cu exerciții fizice. Dacă nu suferiți nici de SNHL sau CHL, ci pur și simplu doriți să vă îmbunătățiți auzul, angajați-vă în exercițiul cardiovascular obișnuit deoarece vă ajută la circulația sângelui și la reglarea fină a urechii. [6]
 2. Practicați filtrarea zgomotului.
  2
  Practicați filtrarea zgomotului. Redați muzică la volume relativ scăzute în timp ce discutați cu un prieten. Adăugați oa doua sursă de muzică și apoi oa treia sursă, concentrându-vă continuu asupra conversației. Aceasta vă va antrena urechile pentru a filtra sunetele ambientale.
 3. Practica identificării sursei de sunete.
  3
  Practica identificării sursei de sunete. Închideți ochii și cereți unui prieten să meargă într-o locație aleasă undeva departe de dvs., poate la 6 metri sau mai mult. Asigurați-vă partenerul dvs. să facă o explozie de două secunde de sunet cu un corn sau un clopot și apoi să indice unde credeți că a venit sunetul. Schimba-ti prietenul oriunde si oriunde.
 4. Practica recunoașterea diferitelor tipuri de sunet.
  4
  Practica recunoașterea diferitelor tipuri de sunet. Închideți ochii și ascultați toate sunetele diferite din mediul dvs. Unul câte unul, încercați să descifrați sunetele individuale pe care le auziți, atât în ​​apropierea cât și în depărtare. Cu cât practici mai mult, cu atât mai multe sunete veți învăța să le recunoașteți. [7]
 5. Luați în considerare descărcarea aplicațiilor software destinate îmbunătățirii auzului.
  5
  Luați în considerare descărcarea aplicațiilor software destinate îmbunătățirii auzului. Exemplele includ CLIX (bazat pe diferențele de identificare între cuvinte), Forbrain (bazat pe recunoașterea sunetelor pertinente în voci) și Caruselul de categorie (bazat pe asocierea sunetelor cu imaginile). [8]

Cap 5
Schimbarea dietei tale

 1. Consumați alimente care conțin substanțe nutritive necesare bunei sănătăți și funcției urechii normale.
  1
  Consumați alimente care conțin substanțe nutritive necesare bunei sănătăți și funcției urechii normale. Exemple de astfel de alimente includ pește de apă rece (hering, somon, păstrăv), cele mai multe fructe cu coajă lemnoasă, semințe și cereale integrale și practic toate legumele și fructele proaspete. [9] Antioxidanții luptă împotriva îmbătrânirii în organism și includ vitaminele A, C și E Antioxidanții neutralizează radicalii de oxigen care se acumulează în organism și provoacă daune. Vitamina B3 (niacin) promovează circulația sângelui la ureche (și pe tot corpul) prin extinderea ușoară a vaselor mici de sânge, în timp ce B6 (piridoxamina) este necesară pentru funcția nervoasă sănătoasă. Starea slabă a vitaminei B12 și a acidului folic (vitamina B9) poate fi asociată cu disfuncția auditivă legată de vârstă, deci asigurați-vă că nivelurile sunt adecvate prin intermediul surselor alimentare sau suplimentelor alimentare. [10]
 2. Evitați alimentele care pot avea un impact negativ asupra auzului.
  2
  Evitați alimentele care pot avea un impact negativ asupra auzului. În plus față de adăugarea anumitor alimente pentru beneficiile pentru sănătate, îndepărtarea anumitor alimente din dieta dvs. poate produce rezultate de sănătate și o audiere mai bună, de asemenea. O dietă bogată în grăsimi animale saturate este legată de nivelurile ridicate de colesterol din sânge, ceea ce poate crește riscul de artere înfundate. Urechile dvs. au nevoie de un flux sanguin adecvat pentru a funcționa bine. Consumul de niveluri ridicate de sare poate crește retenția de lichide în urechi.
 3. Evitați metalele grele cum ar fi mercurul, arsenul și cadmiul.
  3
  Evitați metalele grele cum ar fi mercurul, arsenul și cadmiul. Metalele grele sunt toxice pentru nervi (în special pentru cele mici, cum ar fi cele care inervază urechea interioară) și, în cele din urmă, le distrug. Organismul nu se poate scapa de metale grele foarte bine, astfel încât acestea se acumulează cu timpul și devin mai periculoase. Alimentele cu un conținut relativ ridicat de mercur au tendința de a fi pești, cum ar fi rechin, pește-spadă, tilefish și macrou.

Cap 6
Prevenirea pierderii auzului

 1. Luați măsuri pentru a opri deteriorarea auzului din zgomote puternice.
  1
  Luați măsuri pentru a opri deteriorarea auzului din zgomote puternice. Deși nu puteți inversa SNHL, puteți face pași pentru a nu vă agrava. De exemplu, reduceți expunerea la zgomote puternice și susținute și purtați dopuri pentru urechi dacă expunerea este inevitabilă. Revedeți să mergeți la concerte rock sau evenimente sportive, cum ar fi curse de mașini. Reduceți volumul pe dispozitivul dvs. MP3 în timp ce ascultați muzica preferată.
 2. Luați în considerare faptul că medicamentele de impact ar putea avea efect asupra auzului dumneavoastră.
  2
  Luați în considerare faptul că medicamentele de impact ar putea avea efect asupra auzului dumneavoastră. Deși unele medicamente sunt în mod clar de salvare a vieții și necesare în mod regulat, altele care se ocupă de simptome minore, cum ar fi durerile de cap pot avea un impact negativ asupra auzului. Salicilații, cum ar fi aspirina, au demonstrat că perturbe curentul electric în urechea internă. [12] Medicamentele utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și a cancerului creează, de asemenea, un risc mai mare de pierdere a auzului. Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca pierderi permanente ale auzului. Aceste medicamente includ cisplatină, 5-fluorouracil, bleomicină și muștar de azot. Dozele mari de aspirină pot cauza pierderea temporară a auzului. [13] Medicamentele antimalarice, cum ar fi chinina și clorochina, pot provoca, de asemenea, pierderea temporară a auzului senzorineural. [14]
 3. Tratarea promptă a altor probleme de sănătate care altfel pot afecta auzul.
  3
  Tratarea promptă a altor probleme de sănătate care altfel pot afecta auzul. Nu vă lăsați răceala, gripa, infecția sinusurilor sau alergiile să scape de sub control (sau să devină cronice / recurente) astfel încât să vă afecteze urechile și să vă reducă auzul. Păstrați-vă puternic sistemul imunitar, astfel încât acesta poate lupta în mod natural off infecții. Obținerea multă somn, băut o mulțime de apă, controlul stresului și consumul de alimente nutritive toate influențează pozitiv sistemul imunitar. Unele condiții grave de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, pot duce și la pierderea auzului. Dacă aveți diabet zaharat, faceți tot ceea ce puteți pentru al menține sub control și puteți căuta imediat asistență medicală dacă începeți să suferiți de durere la nivelul urechii. Acest lucru poate fi un semn al unei afecțiuni numite otită externă necrotizatoare, care poate duce la pierderea auzului și chiar moartea. [15]