Cum să crească boabele și mazărea

Fasolea și mazărea sunt relativ ușor de cultivat, făcându-le o alegere bună pentru un grădinar pentru prima dată sau pentru o grădină nouă. Aceste legume au, de asemenea, o relație simbiotică cu bacteriile de fixare a azotului, ceea ce înseamnă că ele îmbunătățesc efectiv nutriția solului în care se află. Urmați aceste instrucțiuni pentru a crește boabele sau mazărea - și apoi le mâncați de pe viță de vie pentru a descoperi ce sunt ar trebui să guste cum ar fi!

Cap 1
Planificare pentru fasole

 1. Alegeți o locație bună.
  1
  Alegeți o locație bună. Fasolele doresc în mod obișnuit (nefiltrate) soarele plin, care este definit ca cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi. [1] Ei fac foarte bine în climatul cald, cum ar fi cel al Americii de Sud. Unele soiuri de fasole, cum ar fi cele cultivate în mod tradițional în câmpurile de porumb folosind metoda celor trei surori (adică sterile de fasole care se învârt în jurul tulpinilor de porumb cu bucătărie la bază), sunt mai tolerante la umbre și vor produce încă în lumina soarelui sau cu mai puțin de 6 ore o zi. Efectuați o diagramă a soarelui pentru a determina ce părți din curtea sau terasa dvs. vor fi cele mai bune pentru fasole.
 2. Alegeți un soi de fasole care se va potrivi gustului și locației dvs.
  2
  Alegeți un soi de fasole care se va potrivi gustului și locației dvs. Fiecare va avea cerințe diferite de lumină, spațiu, plantare și recoltare, ca să nu mai vorbim de o aromă diferită. Unele fasole (cum ar fi fasole) sunt cultivate pentru a fi consumate crude - sub și toate - în timp ce altele sunt menite să fie decojite și uscate pentru a fi utilizate ulterior în gătit. Există două categorii generale de fasole: boabele de porumb cresc înalte și trebuie să fie așezate. [2] Nu numai că sunt frumos să se uite la ele, dar și ele utilizează spațiul vertical. Bush este compact și nu are nevoie de suport. [3] Din moment ce acestea nu dau umbre lungi, ele pot fi mai ușor plantate în și în jurul altor plante.

Cap 2
Planificarea pentru mazăre

 1. Alegeți cel mai bun loc.
  1
  Alegeți cel mai bun loc. Deși mazărea vrea în mod normal soare complet, care este definită ca cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi, ei preferă și climatul mai rece. Dacă locuiți într-o zonă fierbinte, plantați-vă mazărea într-o zonă care fie primește lumina soarelui în decursul zilei, fie este umbrită în timpul celor mai fierbinți ore. (Un loc parțial umbrite de un copac sau gard viu este ideal deoarece frunzele în creștere vor oferi mai multă umbre pe măsură ce sezonul devine mai fierbinte.) Faceți o diagramă a soarelui pentru a determina care părți din curtea dumneavoastră sau terasă vor fi potrivite pentru creșterea mazărelor.
 2. Alegeți un soi de mazare care se potrivește gustului și locației dvs.
  2
  Alegeți un soi de mazare care se potrivește gustului și locației dvs. Fiecare va avea cerințe diferite de lumină, spațiu, plantare și recoltare, ca să nu mai vorbim de o aromă diferită. Mai mult, unii cresc inalti si trebuie sa se dezvolte un sistem de sprijin (care poate fi o modalitate foarte buna de a folosi spatiul vertical), in timp ce altele sunt mai compacte (si nu vor arunca o umbra lunga in alte zone ale gradinii). Există trei categorii generale de mazăre: mazărea engleză (aka grădină) este cultivată numai pentru semințele sale și trebuie să fie decojită după recoltare. Există atât soiuri înalte, cât și cele cu creștere redusă. [4] Mazărele de zăpadă (aka zahăr) sunt cultivate atât pentru păstăile lor dulci, plane, cât și pentru semințele lor. Nu este necesară scoaterea de foc, deoarece acestea sunt complet comestibile, dar gustul cel mai bun atunci când sunt tinuți tineri. Există atât soiuri înalte, cât și cele cu creștere redusă. [5] Mazărele de zahăr de zahăr sunt de asemenea cultivate atât pentru semințele, cât și pentru păstăi, dar sunt mai groase decât mazărea de zăpadă și seamănă mai mult cu boabele. Ele vin numai în soiuri de înaltă alpinism [6].

Cap 3
Plantarea fasole și mazăre

 1. Decide cu privire la numărul de plante pe care doriți.
  1
  Decide cu privire la numărul de plante pe care doriți. Acest lucru va fi determinat de cerințele de spațiere ale soiului pe care l-ați ales. Dacă aveți de gând să plantați rânduri, asigurați-vă că aveți suficient spațiu între ele pentru acces ușor - mai ales dacă ați ales un soi mare.
 2. Ia niște semințe.
  2
  Ia niște semințe. Acestea sunt firele sau mazărea în sine, desigur, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de multe alte tipuri de semințe, veți avea nevoie de cele relativ proaspete. Fasolea proaspătă sau mazărea de pe o piață a fermierilor vor funcționa bine; cele proaspete de la supermarket s-ar putea să funcționeze, dar soiul exact nu va fi listat și mulți nu vor reuși să înmugureze. Alternativ, puteți cumpăra semințe uscate, atâta timp cât acestea nu sunt foarte vechi. (Verificați data de pe ambalaj.) Fasolea uscată de la supermarket poate funcționa, dar ați face cel mai bine pentru a merge organic (pentru a vă asigura că nu au fost tratați pentru a nu se înmulți). Congelate sau conservate fasole și mazăre sunt inutile. Pentru fasole uscată, încercați-le mai întâi. Înmuiați unii în apă, apoi puneți-i într-un prosop de hârtie umed și pliați-l. Păstrați prosopul doar umed (stropiți-l cu apă o dată pe zi sau cam asa ceva) și în două sau trei zile deschideți-l și arătați-l. Dacă există mici germeni care izbesc din boabele divizate, este un semn bun că sunt sănătoși și ar trebui să mergeți înainte și să le plantați. (De fapt, planteaza-i pe cei nascuti mai intai!) Daca arata exact acelasi lucru, dati-i inca cateva zile si daca nu functioneaza gasiti o alta sursa de fasole; și dacă boabele au devenit mucegăite, puteți încerca din nou să le înmugurești folosind mai puțină apă, dar probabil că veți avea nevoie de o altă sursă de fasole.
 3. Pregătiți solul.
  3
  Pregătiți solul. Puneți murdăria într-un recipient adecvat (solul nefertilizat din orice magazin de grădină va funcționa bine) sau sapa pământul în care doriți să le plantați. Aveți nevoie de aproximativ 6 centimetri (15 cm) de pământ vrac, bogat. Dacă terenul dvs. este în cea mai mare parte lut sau nisip, probabil veți avea mai mult noroc într-o oală. (Sau cumpărați niște compost și sol de suprafață, amestecați-le cu murdăria pe care ați săpat-o în jur de 50/50 - și puneți-o înapoi, astfel încât să formeze o mică movilă.) Mergeți ușor pe fertilizare. Amintiți-vă că mazărea și fasolea pot obține propriul lor azot. Dacă furnizați prea mult azot sub formă de îngrășământ, vița de vie se va mari, dar va fi mai puțină fasole și mazăre pentru recoltare.
 4. Luați în considerare uimirea dvs. de plantare.
  4
  Luați în considerare uimirea dvs. de plantare. Dacă aveți de gând să crească doar câteva plante, acest lucru nu poate fi o problemă; dacă plantați cincisprezece dintre ele, cu toate acestea, veți fi copleșiți când va veni timpul să recoltați totul. Mai mult decât atât, unele mazăre / fasole sunt "definite", ceea ce înseamnă că vor înflori și vor face mazăre dintr-o dată. Vei primi o recoltă mare, apoi plantele vor muri. Altele sunt "indeterminate" și vor stabili flori și vor crea păstăi atât timp cât vor crește (câteva săptămâni până la câteva luni). Nu veți obține la fel de multe păstăi - de obicei, nu mai mult de 5-6 coșuri coapte pe plantă pentru câteva zile - dar veți obține mult mai mult. Presupunând că cresc soiuri nedeterminate, două plante vor face, în general, suficiente pentru o persoană (pentru o farfurie laterală) la fiecare două zile. Utilizați acest lucru pentru a calcula cât de des veți dori să mănânci mazărea / fasole și câte persoane veți hrăni pentru a decide câte plante să crească. Pentru soiurile determinate, poți să faci o masă bună sau două din ele sau să le păstrezi prin uscare, conservare, decapare etc.
 5. Plantați semințele.
  5
  Plantați semințele. Împingeți cu degetul în solul pe care îl plantați până la prima articulație (1-1,5 ", 2,5-5 cm) și apoi puneți semințele în gaura respectivă. Pământul pământ în jos peste acesta (pentru a asigura contactul cu solul, care este critic pentru germinare) și apă cu grijă (pentru a evita reexpunerea) Ex .: puneți apă pe mâna dvs. și presărați-o peste locul unde a fost plantată fiecare sămânță Deși depinde de soi, fasolea este de obicei plantată cu aproximativ o săptămână sau două înainte de data de așteptare a ultimei înghețări de ucidere în primăvară.Văutați o temperatură a solului care este cu siguranță peste 60 ° F (16 ° C) ca un indiciu. În general, mazărea este plantată cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de ultimul îngheț de ucidere (temperatura solului este de 50 ° F / 10 ° C sau mai mare). toamna planta in majoritatea climatului. Din nou, soiul dvs. special de fasole ar putea avea cerinte diferite rements. În zone precum zona San Francisco Bay, mazărele cresc bine plantate în februarie și produc până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, când mor. Plantați-le din nou în septembrie / octombrie (în timp ce este încă caldă) și vor produce până în decembrie sau ianuarie. Dacă cumpărați semințe reale într-un pachet destinat plantației, se va spune că plantați mai întâi mai mult decât aveți nevoie și apoi subțire-le până la un număr mai ușor de gestionat. Puteți face acest lucru, dar amintiți-vă că, dacă nu le sufli suficient (sau o faceți destul de repede), materialul săditor se va sfârși prin a concura pentru nutrienți, devenind stânjenit sau chiar moare. Puteți planta, de asemenea, semințele mai mult sau mai puțin în cazul în care ar trebui să se termine. Unii nu vor germina, așa că plantați câteva în fiecare zonă pentru a vă asigura că aveți destui. De exemplu, în cazul în care semințele dvs. ar trebui să fie distanțate la aproximativ 6 "(15 cm) în afară, plante trei sau la fiecare 6 €. Nu le planta prea aproape împreună, în cazul în care toate germinează, va fi dificil de a trage în plus fără a răni pe cel pe care doriți să-l salvați.În cazul în care plantați o suprafață mare cu mazăre sau fasole, făcând-o cu mâna poate fi spart de lucru.Vă rugăm să utilizați un plantator de roți (după cum se arată) sau un plantator care se atașează pe partea din spate a unui tractor. În funcție de soi și dacă ați plantat semințe proaspete, uscate sau pre-germinate, se așteaptă ca primii germeni să apară deasupra suprafeței între aproximativ 2 până la 10 zile.
 6. Oferiți un sprijin.
  6
  Oferiți un sprijin. Cele mai multe mazăre și fasole sunt plante twining. Prin urmare, veți avea nevoie de ceva pe care să-l înfășoare: un gard, o rețea strânsă între două poli, poli uni pentru fiecare plantă sau un tepee de fasole (format din 3-4 poli de bambus legați la vârf). Cel mai bine este să aveți un suport gata pentru a "planta" în timp ce plantați semințele. Suporturile pot contribui, de asemenea, la marcarea locațiilor de însămânțare. Dacă doriți să vă creșteți mazărea sau fasolea de-a lungul unui gard cu lanț - în special unul care se învecinează cu proprietatea vecinului dvs. - asigurați-vă că nu vă deranjează sacrificarea a ceea ce se termină pe partea opusă. Dacă gardul este între voi și soare, este probabil cel mai bine să nu-l utilizați ca suport; plantele cresc spre lumina soarelui și pot produce doar o mână de bunătăți pe partea voastră.
 7. Creați un program de udare.
  7
  Creați un program de udare. Apă-le cel puțin zilnic - și mai des, dacă este uscat - dar amintiți-vă că prea multă apă este la fel de dăunătoare ca prea puțin. Pentru a testa solul, împingeți degetul în sol. Dacă este udă / murdară, folosiți prea multă apă; ar trebui să fie umed să se usuce. Apă cu un "spray" pe un furtun sau pe un recipient de udare. Nu rulați furtunul direct pe semințe; fie se vor spăla, fie se vor îneca.
 8. Imediat ce germenii ating o înălțime de 1 până la 2 centimetri, atașați-i la suprafața lor twin (pol, plasă, orice).
  8
  Imediat ce germenii ating o înălțime de 1 până la 2 centimetri, atașați-i la suprafața lor twin (pol, plasă, orice). Dacă le lași să cadă, a) se pot putrezi la suprafață și b) se pot lega cu vecinii și devin greu de separat fără a se rupe. Continuați să le verificați și să-i încurajați să crească suprafața twining în fiecare zi când le apăsați. Ei cresc repede! În acest moment, acestea pot lua o udare mai directă, dar, totuși, nu rulați furtunul pe ele.
 9. Recolta mazăre împușcă, dacă doriți.
  9
  Recolta mazăre împușcă, dacă doriți. Tăblițele cu mirodenii sunt delicioase, crude sau fierte. Când mazărea este de 4-6 "sau 10-15 cm înălțime, puteți tăia primele două" nivele "de frunze și le puteți aduce la bucătărie. și doriți să tăiați partea de sus unde este încă tendențios. Plantele de mazare vor crește înapoi și puteți obține mai multe recolte din ele pentru verdele.
 10. Ai grijă să crească.
  10
  Ai grijă să crească. Florile vor incepe sa arate cateva saptamani dupa ce se varsa varza. (Fasole și floare de floarea-soarelui în multe culori, inclusiv alb, roz și violet, astfel încât să puteți chiar să furișați pe cineva într-o grădină de flori pentru spectacol.) Când florile se usucă, un pod de fasole / fasole va începe să crească de la același loc.
 11. Recolta păstăile.
  11
  Recolta păstăile. În cazul în care soiul dvs. este comestibil-podded, alegeți-le și mâncați-le când se îngroapă. Dacă nu este susceptibil de comestibil, așteptați până când păstărele sunt rotunde și puteți vedea micile umflături din mazăre / fasole din interior. Alegeți-le, deschideți păstăile și folosiți mazărea / fasolea din interior. Unele, cum ar fi mazarea de zăpadă, gustă cel mai bine atunci când a ales un mic copil. Alegeți-le în aceeași zi în care intenționați să le folosiți - și cât mai curând înainte de a mânca cât este posibil. Aroma începe să se estompeze de îndată ce le alegeți. Alegeți întotdeauna păstăi înainte de a deveni prea bătrâni. Un gust al unui pod prea mare vă va spune de ce: în timp ce nu dăunează mâncării, nici nu sunt foarte gustoase. Textura este grosieră și ciudată și își pierde dulceața.
 12. Lăsați câțiva păstori să se maturizeze complet la sfârșitul sezonului de creștere.
  12
  Lăsați câțiva păstori să se maturizeze complet la sfârșitul sezonului de creștere. Presupunând că ți-a plăcut soiul, poți folosi semințele pentru a le instala din nou anul viitor. (Vezi sfaturi.)