Cum să a găsi numărul de neutroni într-un atom

Determinarea numărului de neutroni într-un atom este destul de simplă și nici nu necesită nici o experimentare. Pentru a calcula numărul de neutroni într-un atom obișnuit sau într-un izotop, tot ce trebuie să faceți este să urmați aceste instrucțiuni.

Cap 1
Găsirea numărului de neutroni într-un atom regulat

 1. Localizați elementul pe tabelul periodic.
  1
  Localizați elementul pe tabelul periodic. Pentru acest exemplu, vom uita la Osmium (Os), care este în al șaselea rând în jos.
 2. Găsiți numărul atomic al elementului.
  2
  Găsiți numărul atomic al elementului. Aceasta tinde să fie cel mai vizibil număr referitor la un element dat și de obicei se află deasupra simbolului elementului. (Pe graficul pe care îl folosim, de fapt, nu sunt enumerate alte numere.) Numărul atomic este numărul de protoni dintr-un singur atom al acelui element.
 3. Găsiți greutatea atomică a elementului.
  3
  Găsiți greutatea atomică a elementului. Acest număr este de obicei găsit sub simbolul atomic. Rețineți că graficul din acest exemplu se bazează exclusiv pe numărul atomic și nu conține greutatea atomică. Acest lucru nu va fi întotdeauna cazul. Osmiul are o greutate atomică de 190,23.
 4. Închideți greutatea atomică până la cel mai apropiat număr întreg pentru a găsi masa atomică.
  4
  Închideți greutatea atomică până la cel mai apropiat număr întreg pentru a găsi masa atomică. În exemplul nostru, 190.23 ar fi rotunjit la 190, rezultând o masă atomică de 190 pentru osmiu. Greutatea atomică este o medie a izotopilor elementului, de aceea nu este de obicei un număr întreg.
 5. Se scade numărul atomic de masa atomică.
  5
  Se scade numărul atomic de masa atomică. Deoarece marea majoritate a masei unui atom este găsită în protoni și neutroni, scăderea numărului de protoni (adică numărul atomic) de la masa atomică vă va da numărul calculat de neutroni din atom. Numerele după punct zecimal reprezintă de obicei masa foarte mică a electronilor din atom. În exemplul nostru, aceasta este: 190 (greutatea atomică) - 76 (numărul de protoni) = 114 (numărul de neutroni).
 6. Amintiți-vă formula.
  6
  Amintiți-vă formula. Pentru a găsi numărul de neutroni în viitor, pur și simplu utilizați această formulă: N = M - n

Cap 2
Găsirea numărului de neutroni într-un izotop

 1. Localizați elementul pe tabelul periodic.
  1
  Localizați elementul pe tabelul periodic. De exemplu, vom examina izotopul carbon-14. Deoarece forma non-izotopică a carbonului-14 este pur și simplu carbon (C), găsiți cărbune pe tabelul periodic (în al doilea rând în jos).
 2. Găsiți numărul atomic al elementului.
  2
  Găsiți numărul atomic al elementului. Aceasta tinde să fie cel mai vizibil număr referitor la un element dat și de obicei se află deasupra simbolului elementului. (În graficul nostru, de fapt, nu sunt enumerate alte numere.) Numărul atomic este numărul de protoni dintr-un singur atom al acelui element.
 3. Găsiți masa atomică.
  3
  Găsiți masa atomică. Acest lucru este incredibil de ușor cu izotopi, așa cum sunt numiți în funcție de masa lor atomică. Carbon-14, de exemplu, are o masă atomică de 14. Odată ce găsiți masa atomică a izotopului, procesul este același ca și pentru găsirea numărului de neutroni într-un atom obișnuit.
 4. Se scade numărul atomic de masa atomică.
  4
  Se scade numărul atomic de masa atomică. Deoarece marea majoritate a masei unui atom este găsită în protoni și neutroni, scăderea numărului de protoni (adică numărul atomic) de la masa atomică vă va da numărul calculat de neutroni din atom. În exemplul nostru, acesta este: 14 (masa atomică) - 6 (numărul de protoni) = 8 (numărul de neutroni).
 5. Amintiți-vă formula.
  5
  Amintiți-vă formula. Pentru a găsi numărul de neutroni în viitor, pur și simplu utilizați această formulă: N = M - n