Cum să comunicați cu oamenii surzi

Aveți mai multe opțiuni excelente pentru a comunica cu o persoană surdă. Metodele cele mai populare vor fi citirea buzelor și limbajul semnelor, dar este posibil să comunicați și cu un stilou și hârtie, un interpret sau un dispozitiv CART. Indiferent de metoda pe care o alegeți, există câteva reguli generale de etichetă care vă ajută să vă călăuzească. Cel mai important lucru este să fii politicos și atent.

Cap 1
Comunicarea prin citirea buzelor

 1. Rămâi în câmpul lor de vedere.
  1
  Rămâi în câmpul lor de vedere. Când comunicați cu o persoană surdă, încercați să vă păstrați ochii la același nivel cu ochii. Poți să te așezi dacă stau sau stai în picioare dacă stau în picioare. Ar trebui să fiți puțin mai departe decât distanța de vorbire normală (3-6 picioare, 1-2 metri). Acest lucru vă ajută să vă asigurați că vă vor vedea toate gesturile dvs. [1] Dacă sunteți în interior, asigurați-vă că există suficientă lumină pentru ca ei să vă vadă clar. Dacă sunteți afară, faceți față soarelui, astfel încât să nu apară o umbră în fața voastră și soarele să nu strălucească în a lor. Evitați să introduceți nimic în gură sau în jurul gurii (guma de mestecat, mâinile) în timp ce vorbiți.
 2. Vorbiți cu voce și ton normal.
  2
  Vorbiți cu voce și ton normal. Cât de bine poți, încearcă să vorbești în mod normal. Șoptirea sau strigarea vă pot distorsiona mișcările buzelor, ceea ce face dificilă ca o persoană surdă să vă urmeze cuvintele. În mod similar, dacă exagerezi mișcările gurii, vei fi mai greu de înțeles decât dacă vorbești normal. [2] Creșterea volumului de voce vă ajută numai dacă persoana vă cere să faceți acest lucru. Vorbiți puțin mai încet dacă persoana vă cere să faceți acest lucru.
 3. Mentine contactul vizual.
  3
  Mentine contactul vizual. Ochii și expresia feței vă ajută să comunicați tonul și comportamentul conversației dvs., deci este important să păstrați contactul vizual. Faceți tot posibilul să nu întoarceți capul în timp ce vorbiți. [3] De asemenea, încercați să vă asigurați că mențin contactul vizual. De exemplu, dacă le înveți cum să folosească un obiect și se uită la obiect, așteptați ca acestea să fie terminate privindu-l înainte de a continua. [4] [5] Dacă aveți ochelari de soare, scoateți-i. Dacă puteți adăuga expresii ale feței pentru a accentua un punct (zâmbind, răsuciți-vă ochii, ridicați sprâncenele), faceți acest lucru, după caz.
 4. Utilizați gesturi și indicații vizuale.
  4
  Utilizați gesturi și indicații vizuale. Poate fi util să încorporați în comunicare unele mișcări fizice sau elemente de recuzită. S-ar putea să vă îndreptați (indicând, în general, nu este considerat nepoliticos în comunitatea surzilor) [6] sau să țineți obiectele despre care vorbiți sau să mimezi acțiuni (cum ar fi băutul, săriturile sau mâncarea) pentru a ilustra cuvintele tale. Puteți să țineți degetele pentru a indica numere, pentru a arăta că scrieți o scrisoare și așa mai departe. [7]

Cap 2
Folosind limbajul semnelor

 1. Determinați limba dvs.
  1
  Determinați limba dvs. Unii (deși nu toți) surzii vor comunica folosind limbajul semnelor. Majoritatea țărilor au propriile limbi de semnalizare naționale. Ele sunt destul de distincte de limbile vorbite și, în general, nu urmăresc aceeași distribuție geografică (de exemplu, limbajul semnelor britanice este foarte diferit de ASL). Semnele limbajelor sunt limbi naturale, cu gramatică și sintaxă proprie; de exemplu, expresia în engleză "Vă dau" este un cuvânt (sau "semn") în Limba semnelor americane (ASL).
 2. Scrisoare de studiu și numere.
  2
  Scrisoare de studiu și numere. Dacă sunteți nou în folosirea limbajului semnelor, puteți începe prin a învăța literele alfabetului, precum și numerele. Cunoașterea acestora vă poate permite să începeți comunicarea într-un mod rudimentar și să vă ajutați să vă simțiți confortabil. Vizitați https:
  www.start-american-sign-language.com/american-sign-language-alphabet_html pentru a practica alfabetul în ASL. Vizitați http:
  www.lifeprint.com/asl101/pages-signs/n/numbers.htm pentru a vă exersa numerele.
 3. Practicați expresii comune.
  3
  Practicați expresii comune. Învățarea câtorva expresii cheie vă poate ajuta să comunicați folosind limbajul semnelor. Expresii precum "vă rog", "mulțumesc" și "salut" pot fi folosite într-o varietate de contexte pentru a comunica prietenia și respectul. În ASL, aceste fraze sunt semnate după cum urmează: Pentru a semna vă rugăm: plasați-vă mâna plat în centrul pieptului și mutați-l în sensul acelor de ceasornic într-o mișcare circulară de trei ori. Pentru a vă mulțumi: vă atingeți degetele la buze (cu mâna dreaptă). Apoi mutați mâna înainte și în jos în direcția persoanei. [9] Pentru a semna salut: atingeți mâna pe frunte cu palma orientată în jos. Apoi ridica-l departe de frunte (similar cu un salut). [10]
 4. Îmbunătățiți înțelegerea limbajului semnelor.
  4
  Îmbunătățiți înțelegerea limbajului semnelor. Dacă doriți să vă familiarizați cu limbajul semnelor, va trebui să studiați gramatica, să înțelegeți structura lingvistică și să vă extindeți vocabularul. Va trebui, de asemenea, să practici destul de puțin. Semnificația limbajului, ca orice limbă, necesită un devotament echitabil pentru a stăpâni. [11] Faceți un curs cu un colegiu local, o universitate sau o organizație surdă. Alăturați-vă unui club de semnare. Practicați-vă cu un prieten surd.
 5. Confirmați că persoana vorbește limbajul semnelor.
  5
  Confirmați că persoana vorbește limbajul semnelor. Este important să rețineți că nu toți persoanele surde utilizează limbajul semnelor. Trebuie să confirmați că persoana utilizează limbajul semnelor înainte de a începe o conversație. Începeți prin a atrage atenția persoanei. Apoi, semnați cuvântul "salut". Dacă persoana răspunde înapoi în limbajul semnelor, puteți continua cu ceea ce doriți să spuneți. [12] Amintiți-vă că există limbi diferite ale semnelor. Este posibil ca persoana cu care încercați să comunicați să utilizeze o altă formă de limbaj semnografic decât cea pe care o cunoașteți.
 6. Fă-ți mâinile și trupul spre ei.
  6
  Fă-ți mâinile și trupul spre ei. Când comunicați prin limbajul semnelor, este important să vă păstrați mâinile vizibile. Asigurați-vă că vă țineți mâinile și corpul cu fața în direcția persoanei cu care vorbiți. [13] Înregistrați-vă cu mâinile în fața dvs., la nivelul pieptului. Dacă trebuie să vă întoarceți din vreun motiv, explicați de ce faceți acest lucru și întrerupeți scurt conversația.

Cap 3
În urma etichetei generale

 1. Obțineți atenția celeilalte persoane înainte de a încerca să vorbiți sau să comunicați.
  1
  Obțineți atenția celeilalte persoane înainte de a încerca să vorbiți sau să comunicați. Efectuarea contactului vizual este o modalitate buna de a face acest lucru. Dacă este necesar, puteți utiliza un val mic de la o distanță politicoasă (nu prea aproape) sau atingere ușoară pentru a atrage atenția persoanei. În timp ce ar trebui să fiți atenți și să nu vă atrageți oamenii, în general nu este considerat nepoliticos în comunitățile surzi să atingeți ușor oamenii pe care nu îi știți pentru a le atrage atenția. Umărul este un loc bun pentru a atinge pe cineva pe care nu-l cunoașteți bine; utilizați o pereche de robinete scurte. [14]
 2. Stabiliți conținutul a ceea ce veți vorbi.
  2
  Stabiliți conținutul a ceea ce veți vorbi. Odată ce cunosc subiectul general, le este mai ușor să urmeze conversația. Încercați să nu schimbați subiectul brusc fără a întrerupe semnalarea schimbării. [15] Întrerupeți frecvent și întrebați dacă vă urmăresc.
 3. Explicați întreruperile.
  3
  Explicați întreruperile. Dacă există o întrerupere pe care persoana surdă o poate să nu o observe, cum ar fi sunetul telefonului sau o batere pe ușă, explicați de ce plecați. În caz contrar, persoana surdă poate crede că ați terminat să vorbiți cu ei, iar acest lucru poate să dispară ca fiind nepoliticos [16].
 4. Vorbește persoanei, nu interpretului.
  4
  Vorbește persoanei, nu interpretului. Dacă există un interpret pentru limbajul semnelor pentru a vă ajuta să comunicați, este important să vă direcționați conversația către persoana respectivă, nu către interpret (sau pentru altul însoțitor). Un interpret va înțelege cel mai bine cum să ajute pe persoana surdă să înțeleagă ce spuneți, deci nu vă îngrijorați. [17]
 5. Ofertă de rezumat.
  5
  Ofertă de rezumat. Pe măsură ce conversația se apropie de sfârșit, puteți oferi un rezumat rapid al ceea ce sa spus. Acest lucru poate fi util pentru unii oameni surzi, dar inutil pentru alții, așa că întotdeauna cereți mai întâi. [18] S-ar putea spune: "Mi-ar fi de folos să rezum pentru ce am vorbit?"