Cum să faci față unui sociopat

Sociopatii se desfasoara la fel de fermecator si plin de farmec, dar odata ce le cunoasteti, adevaratele lor personalitati sunt dezvaluite. Dacă cunoașteți pe cineva care este manipulator și nemulțumit, este important să vă ocupați de situație, astfel încât să nu ajungeți să vă simțiți extenuați emoțional. Nu are sens să încerci să te cerți cu un sociopat; o abordare mai bună este să arăți persoanei pe care ești prea inteligentă ca să devii pradă schemelor sale.

Cap 1
Înțelegerea unui sociopat

 1. Recunoașteți semnele că cineva este sociopat.
  1
  Recunoașteți semnele că cineva este sociopat. Sociopatii au o tulburare de personalitate care le împiedică să simtă empatia față de ceilalți. Deși par adesea prietenoși și plăcute, își folosesc farmecul pentru a face pe oameni să facă lucruri pentru ei. Următoarele trăsături sunt frecvente printre sociopatii: [1] farmec superficial; toată lumea pare să le placă. Lipsă de remușcări; ei nu se simt vinovați când au făcut ceva greșit. Lipsa de empatie; ei nu par să le pese când cineva este rănit. Tendința de a minți; o fac la întâmplare, ca și cum nu ar fi nimic. Incapacitatea de a iubi; cei mai apropiați de ei își dau seama că ceva lipsește. egocentrism; se aprind când sunt centrul atenției. Delusions de grandoare; adesea se percep ca fiind superioare celorlalți.
 2. Înțelegeți ce conduce un sociopat.
  2
  Înțelegeți ce conduce un sociopat. Sociopatii nu sunt determinati de dorinta de a face lumea un loc mai bun, de ai ajuta pe ceilalti sau de a fi raspunzatori in relatiile cele mai apropiate. "A face ceea ce trebuie" nu este un motivator pentru un sociopat; mai degrabă, sociopatii sunt motivați de a avea putere asupra altor oameni și de a le folosi pentru a obține ceea ce doresc: mai multă putere, bani, sex ocazional și așa mai departe. [2] Chiar dacă un sociopat ia o acțiune care pare a fi bunăvoitoare sau bună , de obicei există un motiv ulterior. Sociopatii își înșeală adesea partenerii, deoarece nu se simt vinovați de acest lucru.
 3. Realizați faptul că sociopatii sunt manipulatori de experți.
  3
  Realizați faptul că sociopatii sunt manipulatori de experți. Sunt periculoși pentru că sunt capabili să facă pe oameni să facă tot ce vor. Sociopatii folosesc o varietate de strategii pentru a determina oamenii din viata lor sa faca lucruri pentru ei. Adesea, oamenii se împotrivesc reciproc pentru a-și atinge propriile scopuri sau au alți minciuni pentru a ascunde adevărul. Sociopatii sunt adesea in centrul triunghiurilor de dragoste sau al oamenilor de a rupe o casnicie. Într-o locație la locul de muncă, ei ar putea submina colegii să se facă să arate bine în fața șefului. Într-un cerc prietenos, un sociopat ar putea provoca dramă care îi forțează pe oameni să ia parte, în timp ce el sau ea controlează în mod calm întreaga situație.
 4. Nu te aștepta ca un sociopat să aibă grijă de sentimentele tale.
  4
  Nu te aștepta ca un sociopat să aibă grijă de sentimentele tale. Un sociopat nu are grijă cine se obișnuiește sau se rănește, pentru că sociopatii nu au conștiință sau scrupule împotriva profitului brut al bunăvoinței și bunăvoinței tale. O caracteristică cheie a unui sociopat este că ei nu pot înțelege că alții au sentimente sau pot fi răniți de acțiunile lor. Sociopatii nu se schimba pentru a deveni empatici. Nici o sumă de "a vorbi prin ea" sau de a oferi persoanei șanse suplimentare îl va face să devină o persoană mai bună. Dacă vă puteți distanța suficient pentru a vă da seama că nu este vorba despre voi, veți avea mai multă putere să vă opuneți sociopathului.
 5. Pentru a face față unui sociopat, fi tare și calm.
  5
  Pentru a face față unui sociopat, fi tare și calm. Odată ce recunoașteți că cineva din viața dvs. este un sociopat, veți putea vedea ce conduce persoana și unde sunt punctele sale slabe. Dacă încerci să te ocupi de persoana ca tine, ar fi o persoană fără tulburare de personalitate, vei ajunge să fii frustrat sau să te retragi în drame. [3] Când interacționezi cu un sociopat, păzește-ți păstrarea și rezista ispitei pentru a vorbi sau a schimba persoana. Amintiți-vă că sociopatii nu sunt motivați de iubire, ci de putere, așa că doriți să le arătați că nu le veți da putere asupra lor.

Cap 2
Comunicarea eficientă

 1. Luați în considerare evitarea persoanei complet.
  1
  Luați în considerare evitarea persoanei complet. Sociopatii nu sunt usor de rezolvat, asa ca daca poti sa-i taie persoana din viata ta, ar putea fi cea mai buna. Relația dvs. cu persoana nu este probabil să se îmbunătățească. Dacă vă întâlniți pe cineva care credeți că ar putea fi un sociopat sau dacă persoana este un prieten, trebuie să vă gândiți cu fermitate la ruperea relației. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți o personalitate empatică și sensibilă. Sociopatii pradă acestui tip de personalitate, deci ieșiți în timp ce puteți. [4] În unele cazuri, totuși, este imposibil să spargeți lucrurile. Poate sociopath este șeful tău la locul de muncă sau, mai rău, părintele tău, copil sau frate. Dacă este cazul, va trebui să învățați modalități eficiente de a vă ocupa de persoana respectivă.
 2. Pune-ți paza.
  2
  Pune-ți paza. Nu vă lăsați să fii prins în gardă într-o situație vulnerabilă atunci când sociopata este în jur. Afișarea emoțiilor dvs. reale vă va face o țintă, deoarece sociopat vă va vedea ca pe cineva care poate fi ușor manipulat. Când trebuie să interacționați cu persoana, arătați că sunteți complet controlul asupra dvs. Încercați să puneți pe o față veselă ori de câte ori sociopatul este în jur. Chiar dacă nu te simți deosebit de veselă în acea zi, nu vrei să-ți dezvălui adevărata dispoziție persoanei. Este important să arătați că nu sunteți o persoană care poate fi ușor crăpată sau influențată. Dacă vă simțiți vulnerabil, încercați să stați departe de persoana pentru a doua zi.
 3. Fiți sceptici în legătură cu orice vă spune persoana.
  3
  Fiți sceptici în legătură cu orice vă spune persoana. Amintiți-vă că sociopatii sunt foarte pricepuți în a împinge butoanele oamenilor pentru a obține o creștere de la ei. Dacă anticipați acest lucru înainte de a se întâmpla, veți fi mai puțin probabil să deveniți victima manipulărilor sociopatii. Rămâi calm și casual indiferent de ceea ce spune persoana. De exemplu, ați putea avea o dimineață perfectă la lucru atunci când partenerul tău sociopat vine la tine și îți spune că șeful are o mare problemă cu ultimul tău raport. Nu credeți ce vă spune sociopatul până când nu îl auziți direct din gura șefului. Sau sociopatarul din grupul de prieteni ai dvs. ar putea să vă povestească ocazional despre o petrecere la care nu ați fost invitat (ă). Așteptați până când veți primi povestea de la altcineva înainte să reacționați.
 4. Realizați o conversație neutră.
  4
  Realizați o conversație neutră. În loc să lași pe sociopat să facă tot ce vorbește, să vorbească și să ia conversația unde vrei să meargă. În felul acesta puteți să-l păstrați pe un teritoriu confortabil, fără a da niciodată o șansă persoanei să vă prindă cu un fel de barb. Sunt de acord cu persoana în moduri complementare oricând poți. Vorbiți, vorbiți, vorbiți, despre orice și tot ce este neutru și sigur, cum ar fi vremea, sportul și așa mai departe. Schimbați continuu subiectul (mai ales dacă el sau ea spune ceva să încerce să vă hărțuiască) și încercați să nu aveți momente lungi de tăcere.
 5. Nu distribuiți niciodată informații personale.
  5
  Nu distribuiți niciodată informații personale. Nu vorbi niciodată despre familia, prietenii, afacerea, finanțele, visurile, obiectivele și așa mai departe. Sociopatii vor să te folosească pe tine, pe cei dragi, resurse și legături. Pentru a împiedica persoana să obțină ceea ce dorește, arătați că nu aveți nimic de recuperat. Dacă ceea ce vrea persoana de la tine este banii tăi, nu lăsa să fie ușor de găsit. Un sociopat vă va deschide declarațiile bancare și vă va examina contul fără permisiunea dvs., deci aveți grijă să vă păstrați înregistrările securizate. Creați impresia că nu aveți o mulțime de bani și că prietenii și familia dvs. nu au mulți bani, deci nu veți fi considerați o țintă. Dacă persoana dorește putere, creați impresia că nu sunteți bine conectat (ă). Dacă el sau ea vrea să te folosească, fă-te mai puțin de dorit.
 6. Evitați să vorbiți despre ceea ce vă face fericiți sau supărați.
  6
  Evitați să vorbiți despre ceea ce vă face fericiți sau supărați. Dacă persoana știe ce iubiți cu adevărat și vă bucurați, sau ceea ce vă face furioși și trist, ei pot folosi acea informație ca o armă împotriva voastră. Evitați să vă plângeți, deoarece orice informație despre slăbiciunile dvs., lucruri care vă provoacă durere mentală, emoțională sau psihologică sau orice vă deranjează, vă deranjează sau vă doare va folosi ca arsenal pentru a te teroriza. Nu lăsați persoana să știe când vă doare sentimentele. Sociopatul va avea mai multe șanse să repete comportamentul, astfel încât să vă răniți din nou.

Cap 3
Protejarea ta

 1. Țineți cartelele aproape de piept.
  1
  Țineți cartelele aproape de piept. Dacă un sociopat vă cunoaște planurile înainte de timp, el sau ea ar putea folosi acea cunoaștere pentru a vă hărțui, a vă micșora, a vă descuraja sau a vă umili. Dacă intenționați să faceți ceva, nu spuneți sociopath despre asta înainte de timp. Așteptați până când vă finalizați sarcina înainte de a distribui informațiile. De exemplu, dacă intenționați să schimbați locurile de muncă, luați mai întâi examenul, mergeți la interviu, primiți noul loc de muncă și demisionați din slujba veche înainte de a împărtăși vestea cea bună cu sociopath. Odată ce evenimentul a avut deja loc, el sau ea nu va fi în măsură să găsească o modalitate de a vă împiedica să faceți bine. Dacă locuiți sau lucrați cu sociopatul, utilizați perioade de timp când acesta este în afara biroului sau departe de casă pentru a face mici achiziții, pentru a face mici schimbări sau pentru a face lucrurile.
 2. Arătați sociopath că sunteți la el sau ea.
  2
  Arătați sociopath că sunteți la el sau ea. Dacă vreți un sociopat din viața voastră complet, el sau ea trebuie să realizeze că nu veți fi înșelat. Sociopatul va renunța în cele din urmă la o altă țintă mai ușoară. Nu reacționați atunci când persoana vă hărțuiește. Calmați-l pe persoana când se află mincinos. Arătați că nu sunteți susceptibil de manipularea lui.
 3. Nu devii îndatorat unui sociopat.
  3
  Nu devii îndatorat unui sociopat. Un mod major pe care sociopatii le face oamenilor de a-si face licitatia este crearea unei situatii care le da putere. Nu faceți nimic pe care sociopatul îl poate folosi mai târziu pentru a vă controla comportamentul. De exemplu, nu împrumuta bani de la un sociopat. Nu acceptați cadouri sub nici o formă. Dacă persoana dorește să "pună un cuvânt bun pentru tine" cu șeful, declin politicos. Nu acceptați nici un fel de ajutor. Nu face nimic pentru care s-ar putea să simțiți mai târziu necesitatea de a-ți cere scuze.
 4. Hărțuirea documentelor dacă are loc.
  4
  Hărțuirea documentelor dacă are loc. Dacă simțiți că persoana încearcă să vă submineze, este important să începeți să colectați dovezi. Întrucât sociopatii sunt adesea destul de populare, s-ar putea să te găsiți într-o situație în care nimeni nu te crede decât dacă ai dovada că ești nedreptățit. Salvați mesajele de poștă electronică și alte corespondențe, astfel încât să le puteți împărtăși cu celelalte părți implicate, dacă este cazul. [5] Aveți grijă să documentați interacțiunile cu persoana respectivă. Înregistrarea cuiva fără cunoștințele sale este o crimă în unele state. Dacă sunteți hărțuit și trebuie să strângeți dovada, poate doriți să vorbiți mai întâi cu un avocat pentru a afla care este cel mai bun mod de acțiune.
 5. Obțineți ajutor profesional.
  5
  Obțineți ajutor profesional. Dacă vă simțiți emoțional susceptibil la sociopat și el sau ea are un impact negativ asupra vieții dvs., va ajuta să vorbiți despre el cu cineva care nu este implicat. Căutați ajutorul unui terapeut sau al unui psiholog care vă poate ajuta să lucrați prin ceea ce se întâmplă și vă va oferi mai multe instrumente pentru a face față sociopathului.