Cum să curatati fundul unui fier

Dacă îmbrăcămintea dvs. de îmbrăcăminte începe să trageți în timp ce o mutați, sau dacă observați reziduuri pe fundul fierului (numită și o talpă), este timpul să o curățați. Veți dori să curățați talpa fierului și orificiile de aburi, unde reziduurile tinde să se colecteze dacă utilizați apă de la robinet. Puteți utiliza produse comerciale, special concepute pentru curățarea fiarelor. Există, de asemenea, modalități de a vă curăța fierul folosind articole de uz casnic, cum ar fi oțet, sare, bicarbonat de sodiu, pastă de dinți și săpun.

Cap 1
Folosind oțet și sare

 1. Se amestecă o soluție 1: 1 de oțet și sare într-o cratiță.
  1
  Se amestecă o soluție 1: 1 de oțet și sare într-o cratiță. Așezați tigaia pe sobă și încălziți amestecul până când sarea se dizolvă. Puteți să vă amestecați ocazional pentru a ajuta la acest proces. Asigurați-vă că eliminați cratița înainte ca oțetul să fiarbă. [1]
 2. Îndepărtați o cârpă curată în soluția de oțet-sare încălzită.
  2
  Îndepărtați o cârpă curată în soluția de oțet-sare încălzită. Asigurați-vă că purtați mănuși impermeabile, cum ar fi mănuși de spălat vase, pentru a vă proteja mâinile de amestecul fierbinte. În funcție de suprafața pe care doriți să lucrați, ați putea dori să o acoperiți cu un prosop sau un ziar. Oțetul poate fi deosebit de dăunător pentru suprafețe precum piatra și marmura. [2]
 3. Ștergeți cu ușurință fundul fierului dvs. până când este curat.
  3
  Ștergeți cu ușurință fundul fierului dvs. până când este curat. Nu uitați să curățați și orificiile de aburi pentru a elimina posibilele acumulări. Dacă este necesar, ștergeți și exteriorul fierului.
  Rețineți că amestecul de oțet-sare poate elimina, de asemenea, urme de arsură de pe talpa fierului. Dacă un cârpă nu este suficient pentru a elimina acumularea de fier, ar putea să vă doriți un scruber sau un burete de bucătărie. Asigurați-vă că nu este metal, altfel vă va zgâria fierul.

Cap 2
Folosind soda de copt

 1. Se amestecă bicarbonat de sodiu și apă.
  1
  Se amestecă bicarbonat de sodiu și apă. Utilizați 1 lingură de apă și 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Se amestecă într-un castron mic până când nu mai rămâne apă și amestecul devine o pastă. [3]
 2. Utilizați o spatulă pentru a împrăștia pasta pe fier.
  2
  Utilizați o spatulă pentru a împrăștia pasta pe fier. Concentrați-vă pe zonele cu acumulare puternică. Asigurați-vă că și învelișul de ventilație este acoperit. Nu puneți pasta pe prea groasă, suficientă pentru a acoperi uniform talpa.
 3. Ștergeți pasta cu o cârpă umedă.
  3
  Ștergeți pasta cu o cârpă umedă. Nu ezitați să curățați petele mai tenace. Ștergeți până când nu mai rămâne o pastă și acumulați murdăria murdară.
 4. Curățați orificiile de aburi cu tampoane de bumbac.
  4
  Curățați orificiile de aburi cu tampoane de bumbac. Împingeți un tampon de bumbac în apă și introduceți-l în găurile de aburi. Scrub pentru a îndepărta depozitele de minerale și pasta de sare de copt. [4] După curățarea orificiilor de vaporizare, aduceți fierul la chiuvetă. Se toarnă orice apă care a intrat în găurile de aburi. Evitați tentația de a utiliza cleme de hârtie sau alte elemente metalice grele, care ar putea zgâria orificiile de aburi ale fierului.
 5. Umpleți fierul cu apă și călcați o cârpă.
  5
  Umpleți fierul cu apă și călcați o cârpă. Asigurați-vă că utilizați o cârpă pe care nu sunteți prea atașată, deoarece unele reziduuri tenace pot ajunge să fie colorate. Întoarceți fierul la cel mai înalt nivel și călcați fierul pentru câteva minute; apa curată va îndepărta toate depozitele rămase. [5] Se toarnă apa rămasă peste o chiuvetă. Lăsați fierul să se usuce. Asigurați-vă că nu lăsați-o pe o suprafață sensibilă, în cazul în care sedimentele picură din orificiile de aburi.

Cap 3
Utilizarea altor produse de uz casnic

 1. Se amestecă apă caldă și săpun delicat, împreună într-un castron.
  1
  Se amestecă apă caldă și săpun delicat, împreună într-un castron. Cantitatea de săpun pe care o veți folosi depinde de cât de murdar este fierul. Rețineți că soluția rezultată ar trebui să fie mult mai puțin concentrată decât ceea ce utilizați pentru a curăța vasele [6].
 2. Îndepărtați o cârpă de bumbac în săpun și ștergeți talpa fierului.
  2
  Îndepărtați o cârpă de bumbac în săpun și ștergeți talpa fierului. Asigurați-vă că ați curățat și orificiile de aburi, deoarece acestea sunt un punct tipic pentru îngrădiri. De asemenea, puteți șterge restul fierului pentru a face față oricărei murdăriri. [7]
  Acest tip de curățare delicată este ideală pentru tăblițele acoperite cu teflon, care, la fel ca și vasele cu teflon, mențin substanțele lipite, dar sunt foarte vulnerabile la zgârieturi.
 3. Strângeți o cârpă cu apă și ștergeți fierul.
  3
  Strângeți o cârpă cu apă și ștergeți fierul. Ștergeți până când toate urmele de săpun au dispărut. Așezați fierul în poziție verticală pe un contor sau pe masă și lăsați-l să se usuce; puteți pune un prosop sub fier pentru a prinde orice apă care picură.
 4. Puneți o cantitate mică de pastă de dinți pe talpa fierului.
  4
  Puneți o cantitate mică de pastă de dinți pe talpa fierului. Asigurați-vă că utilizați mai degrabă pasta de dinți albă decât gelul; primul are un efect de spumare pe care acesta din urmă îl lipsește. Utilizați o sumă care nu depășește un sfert. [8]
 5. Îndepărtați pasta de dinți deasupra tălpii cu o cârpă.
  5
  Îndepărtați pasta de dinți deasupra tălpii cu o cârpă. Acordați o atenție deosebită gurilor de aburi, deoarece diferite tipuri de reziduuri tind să se construiască acolo. [9] În cazul în care tălpile fierului dvs. sunt deosebit de murdare, puteți utiliza și un burete de bucătărie sau un scruber pentru a scoate murdăria. Evitați utilizarea unui scruber metalic, deoarece acest lucru va zgâria talpa.
 6. Ștergeți pasta de dinți cu o cârpă umedă.
  6
  Ștergeți pasta de dinți cu o cârpă umedă. Se freacă bine pentru a se asigura că nu mai rămâne nici o pastă de dinți. În caz contrar, îți poți pătri hainele când încerci să-ți folosești fierul.
 7. Umpleți fierul cu apă și călcați o cârpă.
  7
  Umpleți fierul cu apă și călcați o cârpă. Asigurați-vă că utilizați o cârpă pe care nu sunteți prea atașată, deoarece unele reziduuri tenace pot ajunge să fie colorate. Întoarceți fierul la cel mai înalt nivel și călcați fierul pentru câteva minute; apa curată va îndepărta orice pastă de dinți care ar fi putut fi frecat în orificiile de aburi [10]. Se toarnă apa rămasă peste o chiuvetă. Setați fierul să se usuce.

Cap 4
Curățarea orificiilor de ventilație

 1. Se toarnă oțet alb în rezervorul de fier.
  1
  Se toarnă oțet alb în rezervorul de fier. Umpleți rezervorul până la o treime. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că oțetul alb este prea abraziv, puteți face și o soluție care este egală cu apă și oțet. [11]
 2. Porniți fierul și lăsați-l în abur.
  2
  Porniți fierul și lăsați-l în abur. Utilizați setarea de căldură ridicată a fierului. Lăsați aburul de fier până când oțetul sa evaporat complet. Aceasta ar trebui să dureze între 5 și 10 minute.
  Alternativ, puteți pune o bucată de pânză pe o masă de călcat și o puteți călca până când rezervorul este golit. Veți putea vedea apoi toate murdăriile scoase din fier. Asigurați-vă că utilizați o cârpă în care sunteți bine dispărut. Probabil va fi colorat și marcat din acest proces.
 3. Umpleți fierul cu apă curată.
  3
  Umpleți fierul cu apă curată. Asigurați-vă că ați umplut complet rezervorul și porniți fierul. Lăsați-o să abureze până când rezervorul este gol. Acest lucru va elimina simultan resturile rămase în gurile de evacuare a vaporilor și va îndepărta fierul din orice oțet rămas. [12]
  După aburi, asigurați-vă că ștergeți talpa cu o cârpă pentru a curăța resturile rămase.
 4. Utilizați un tampon de bumbac pentru a finaliza curățarea orificiilor de vaporizare.
  4
  Utilizați un tampon de bumbac pentru a finaliza curățarea orificiilor de vaporizare. Împingeți un tampon de bumbac într-o soluție care este egală cu oțet și apă. Îndepărtați tamponul de bumbac peste și în fiecare ventil de aburi pe rând. Acest lucru va elimina acumulările mai rezistente.
  Curățarea orificiilor de evacuare a fierului asigură o performanță uniformă a căldurii. Evitați tentația de a utiliza cleme de hârtie sau alte elemente metalice grele, care ar putea zgâria orificiile de aburi ale fierului.